Амброзија уклоњена са 38.000 квадрата

Данијела Стоканић
Амброзија уклоњена са 38.000 квадрата

Бањалука - Коровска биљка амброзија, која изазива јаке алергијске реакције код људи, до сада је уклоњена са 38.000 квадратних метара јавних површина.

Како су објаснили у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, ова алергена биљка уклоњена је у улицама Врбаски пут, те Косте Јарића и Симе Миљуша на Старчевици, затим Јасмира Малчића на Побрђу и Пољског партизанског батаљона у Лазареву. Кошење и уклањање амброзије почело је 15. јула, а повјерено је предузећу "Тамарис".

- У насељима Центар један и два, Нова варош, Росуље, Борик, Лауш и код зграде Административног центра Владе РС, амброзија је уклањана са мањих површина и то на мјестима гдје је депонован материјал, гдје су рађени прекопи  и други радови - рекли су у овом одјељењу.

Додали су да ће акција уклањања амброзије трајати све до почетка октобра, а план је да сваког мјесеца буде покошено око 30.000 квадратних метара.

- У градском буџету за ову намјену предвиђено је 20.000 марака. Овим путем апелујемо на власнике приватних површина да и они покосе амброзију са својих парцела - поручили су из одјељења.

Истакли су да, уколико грађани примијете амброзију на јавној површини или пољопривредном земљишту, то пријаве Градској управи.

- Комунална полиција и Пољопривредна инспекција редовно контролишу парцеле и опомињу власнике да су дужни да их одржавају, односно да уклањају амброзију и тиме дају допринос у борби против ње - нагласили су у одјељењу.
Према њиховим ријечима, за непоштовање одлуке о сузбијању и уништавању коровске биљке амброзије казне за физичка лица крећу се од 700 марака, док за власнике пољопривредног земљишта износе 1.000 марака и више.

У амбулантама Дома здравља протеклих дана забиљежени су спорадични случајеви пацијената са симптомима алергије на амброзију. Љекари кажу да се повећање броја оваквих пацијената очекује крајем мјесеца и у септембру.

- Симптоми алергије на амброзију, као и код других алергија, су кијање, кашљање, цурење из носа. Алергија на амброзију често се манифестује и црвенилом, сузењем, сврбежом и пецкањем очију, те отеченим очима - казали су у Дому здравља.

За лијечење се користе лијекови за блокирање алергијских реакција, али се грађанима савјетује да не узимају лијекове на своју руку, већ да се у случају изражених тегоба јаве породичном љекару.

Милена Топић, која живи у насељу Кумсале, каже да је алергична на амброзију, али да је немогуће придржавати се свих савјета љекара, те да екипе које косе ову алергену биљку још нису зашле у ово насеље.

- Пошто радим, током пријеподневних часова никако не могу да останем у кући, а прозоре не могу непрестано да држим затворене. С обзиром на то да никако не могу да спријечим да полен амброзије допре до мене, морала сам се обратити љекару да бих почела користити лијекове против алергије - испричала је Топићева.

Савјети

Да би биле ублажене алергијске реакције на амброзију љекари савјетују да се, између осталог, не излази из куће у току пријеподнева, јер је тада највише полена у ваздуху.

- Такође, да би било спријечено да полен уђе у дом или аутомобил, потребно је држати затворене прозоре, затим туширати се и прати косу свако вече, да би се испрао полен са тијела и косе, те често прати руке. Важно је и редовно усисавати стан и прати подове - поручили су љекари.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана