Вечерас концерт танго ансамбла “Либеркватро” у Банском двору

Р.В.
Вечерас концерт танго ансамбла “Либеркватро” у Банском двору

БАЊАЛУКА- У концертној дворани Банског двора вечерас од 20 часова биће одржан концерт реномираног танго ансамбла “Либеркватро” из Београда.

Овај састав чине изузетни музички умјетници Ксенија Ристић (клавир и аутор аранжмана), Александар Мишовић (вокал), Игор Хаџић (виолина), Петар Мирков (бандонеон) и Никола Буљанчевић (контрабас). 

Циљ ансамбла је да шири аудиторијум заинтересује за танго музику и ову специфичну културу која је октобра 2009. године уврштена на УНЕСКО-ву листу културног насљеђа. 

Ријеч је превасходно о дјелима чије оригиналне партитуре нису лако доступне, не само код нас, већ и у свијету, што рад овог ансамбла чини још сложенијим и драгоцјенијим. Посебно се зато истиче едукативна црта њиховог дјеловања.

На редовном репертоару ансамбла налазе се композиције традиционалног танга, танго нуево правца, савремене танго композиције, као и композиције домаћих композитора. 

Посебно мјесто заузимају композиције Астора Пјацоле, с обзиром да је Пјацола фузијом џеза, традиционалног танга, необарокног стила и театра створио нови стил - танго нуево, стил који је унио револуционарне промјене у музици.  

Ансамбл одржава редовну концертну активност у Београду као и културним центрима у Србији и региону. 

Идејни творац, ауторка музичких аранжмана и умјетнички директор Танго ансамбл “Либеркватро “ је пијанисткиња Ксенија Ристић. 

 

Београдске музичаре краси високи извођачки ниво, изузетна енергичност и специфична интерпретација, и такође се значајно истиче тематско конципирање концертних програма, што код публике изазива велику пажњу и искрено интересовање, док са друге стране изнова потврђује високу умјетничку вриједност дјеловања и интерпетације састава. 

Да се ради о врхунским умјетницима потврђују ријечи Бруна Бенвенутија председника асоцијације “Амицци делла мусица Бонци” из Италије, који је имао само ријечи хвале кад је у питању београдски танго ансамбл.

- Свако дјело које је извео танго ансамбл “Либеркватро” постало је путовање улицама аргентинског танга, чулног искуства које је заокупљало пажњу и додиривало душу. Укратко, београђани су  заиста ансамбл врхунског нивоа. Њихова музика превазилази једноставне ноте и достиже ниво, дубине и страсти које публику остављају без даха. Они су прави мајстори умјетности танга и остављају неизбрисив траг на срцима свакога ко је имао среће да их послуша, рекао је Бруно.

Поред већег броја композиција Астора Пјацоле, на репертуару ће се наћи позната дјела : Гардела, Троила, Виљолда, Канара, и многих савремених композитира. Једно је сигурно, а то је да ће сутра бањалучка публика имати вече за памћење. 

ОСНИВАЧ

Ксенија Ристић је завршила мастер и специјалистичке студије клавира на Академији лепих уметности у Београду у класи професора Дејана Синадиновића.

Усавршавала се на мастеркласовима код професора Роланда Батика, Алберта Португеиса Дариа Нтаке, Александера Заца и Арба Валдме.  Сарадник је музичке асоцијације “Пром Арт” из Рима, као пијаниста и аутор аранжмана позоришне музике. 

Наступала је у Србији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Сјеверној Македонији, Аустрији, Италији, Француској и Великој Британији. Оснивач је, умјетнички директор и аутор музичких аранжмана танго ансамбла “Либеркватро” из Београда. Запослена је у Балетској школи “Лујо Давичо” у Београду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана