Клептон издаје нови албум: Пандемијска колекција легендарног гитаристе

Рајко Вуковић
Клептон издаје нови албум: Пандемијска колекција легендарног гитаристе

ЛОС АНЂЕЛЕС - Легендарни гитариста Ерик Клептон објавиће нови албум "Meanwhile" 4. октобра у дигиталном облику, док је физичко издање винила и ЦД-а заказано за јануар 2025. године.

Ново издање енглеског музичара стиже након осам година студијске паузе, не рачунајући албум божићних пјесма из 2018. године. Љубитељи старе школе рокенрола имаће поново прилику да уживају у упечатљивим тоновима који красе свирку иконе рокенрола која успјешно дјелује на сцени са истом енергијом и љубављу као прије 60 година.

Као најава за предстојећи албум стигао је нови сингл "One Woman", који фанови могу да послушају на “Јутјуб” каналу, док је комплетна дигитална дистрибуција албума предвиђена за 4. октобар. Поменути сингл је забавна пјесма обојена реге звуцима, коју су написали Клептон, његов дугогодишњи студијски сарадник, продуцент Сајмон Клими и текстописац Џон Бетис.

На албуму ће се наћи осам раније објављених синглова и шест нових пјесама, а по свему судећи биће право освјежење у дискографији чувеног гитаристе из више аспеката, јер укључује бројне сараднике са којима Клептон није имао прилику да сарађује.

Међу раније објављеним пјесмама које се појављују на албуму су три политички набијене које је Клептон снимио у сарадњи са својим пријатељем ирским бардом Ван Морисоном: "Pompous Fool", "Тhe Rebeels" и "Stand and Deliver". Издање укључује и Клептонову обраду класичне баладе “"Мoon River"”, која укључује гостовање покојне гитаристичке легенде Џефа Бека и Клептоновог саборца из шездесетих. Та нумера је првобитно објављена у мају 2023. као омаж Беку, који је преминуо у јануару те године.

Још једна претходно објављена мелодија представљена на предстојећем албуму је Клептонова обрада славне кантри баладе “"Always On My Mind"”, у сарадњи са ветераном Брадлијем Валкером. Ерик је објавио пјесму у септембру 2023. као омаж 90. рођендану Вилија Нелсона, који је са пјесмом 1982. године имао кантри хит на врху топ-листа.

- То је колекција ствари које сам радио у посљедње три, четири године и које смо углавном радили код куће. Свирао сам гитару уз бубањ са компјутера. Затим би послао снимак у Лос Анђелес, гдје би Натан одсвирао бас, а Сони би у Атланти свирао бубњеве. Већина ствари на новом албуму су некако посљедица тих суманутих, наметнутих забрана током пандемије, које нам нису дале да свирамо па сам мислио да то све извучемо као једну врсту успомене да је музика на крају ипак побиједила - рекао је Клептон.

Поменуте снимке Клептон је комплетирао заједно са продуцентом Сајмоном Климијем, а тренутни бенд са којима музичар ради чине Натан Ист (бас/вокал), Дyл Брамхал (гитара/вокал), Сони Еморy (бубњеви), Крис Стентон (клавијатуре), Тим Кармон (клавијатуре), Шерон Вајт (пратећи вокал) и Кети Кисон (пратећи вокал).

Турнеја

Музичар креће на велику турнеју, гдје ће промовисати пјесме са новог албума, а за почетак Клептон и његов бенд ће поново свирати у Јужној Америци, након 13 година од задњих наступа у том дијелу свијета.

Турнеја почиње у Буенос Ајресу, након чега слиједе четири велика наступа у Бразилу, затим концерти у Мексико Ситију и три концерта у Калифорнији и један специјални концерт у Лос Анђелесу, гдје ће наступити са многим познатим свјетским именима. Европски датуми турнеје за сада нису познати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана