Златни Медвјед филму „Црни угаљ, танак лед“

Агенције
Златни Медвјед филму „Црни угаљ, танак лед“

Берлин - Кинески филм „Црни угаљ, танак лед“ редитеља Јинан Дијаоа, о полицајцу у потрази за серијским убицом, освојио је Златног медвједа за најбољи филм на 64. Међународном филмском фестивалу у Берлину.

Американац Ричард Линклејтер добио је Сребрног медвједа за најбољег редитеља за филм „Дјечаштво“, причу која прати живот једне америчке породице пуних 12 година током којих двојица дјечака расту и постају одрасли.

Филм је сниман у правилним размацима од 2002. године, како су глумци старили, и представља њежну медитацију на пролазност времена, збрку у људским односима у модерном америчком начину живота.

Велику награду жирија - Сребрног медвједа добио је филм „Велики хотел Будимпешта“ редитеља Веса Андерсона.

Награду за најбољег глумца освојио је Лиао Фан за улогу у филму „Црни угаљ, танак лед“, док је Хару Куроки освојила награду за најбољу глумицу за улогу у јапанском филму „Мала кућа“, који говори о животу породице у Токију прије и за вријеме Другог свјетског рата.

Осмочлани жири, предвођен редитељем и продуцентом Џејмсом Шамусом одлучивао је овогодишњим наградама након 11 дана фестивала на коме је приказано око 400 филмова, од којих 23 у такмичарској категорији.

У саставу жирија били су и аустријски глумац и двоструки оскаровац Кристоф Валц, америчка глумица Грета Гервиг, хонгконшка звијезда Тони Леунг, француски режисер Мишел Гондри и продуцент филмова о Џејмсу Бонду Барбара Броколи./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана