Златан Видовић: Гаврило Принцип име за храброст

Александра Маџар
Златан Видовић: Гаврило Принцип име за храброст

Бањалука - Гаврило Принцип за мене је високоуман, енергичан, одлучан, истрајан и прије свега храбар човјек, који је свој живот подредио идеалима и жељи за бољим животом свог народа.

Овим ријечима глумац Народног позоришта Републике Српске Златан Видовић преноси утиске са проба за представу "Четрнаеста", чијом ће премијером вечерас у 20 часова бити отворена нова сезона у националном театру Српске. Слоган нове сезоне је "Историја се понавља".

Комад у режији редитељке из Београда Ане Ђорђевић бави се догађајима у вези са Сарајевским атентатом. Ансамбл Националног театра Српске заједно са редитељком покушао је да одговори на питања у вези са мотивима самих атентатора Гаврила Принципа и остале шесторице младића.

- Тај потез Гаврила Принципа, колико год био осуђиван од стране многих који су били директно или индиректно у вези са атентатом, заслужује велику пажњу, прије свега због његове храбрости и истрајности у остваривању својих идеала - сматра Видовић.

Данашња омладина која, казао  је овај млади глумац, робује "фригидном" друштву у којем влада летаргија имаће прилику да кроз комад упозна младе тог времена који су чврсто вјеровали у слободарску, револуционарну идеју.

 - Лик и дјело Гаврила Принципа и његових другова из организације који су вјеровали у ослобођену БиХ од аустроугарског протектората треба да отвори очи младим људима и да их охрабри да покажу свој став - нагласио је Видовић.

У новом комаду Народног позоришта РС појављује се више од 60 ликова, а свако од глумаца има по шест, седам или осам улога. Лик који је Видовићу оставио мало више простора да покаже свој таленат је улога једног од атентатора који су тај дан били на мјесту догађаја, Недељка Чабриновића.

- Он је у ствари први покушао атентат на Франца Фердинанда. Бацио је бомбу, није успио да га убије, али је ранио десет људи. Послије тога је попио отров, бацио се у Миљацку, али није успио да се убије, јер отров није био прави - казао је Видовић.

Он је Чабриновића доживио као младог и ватреног, храброг момка, идеалисту вођеног полетом и вјером у идеју о ослобођеној БиХ.

- Заједно са редитељком урадили смо велики посао, али сада је до јавности и публике како ће прихватити представу. Сигурно је да у овом периоду требамо више пажње посветити друштвено ангажованим представама, јер живимо у времену када је јако битно да изразимо своје мишљење и да се боримо за боље сутра - додао је овај глумац.

Истакао је да сви они који желе да сазнају више о историји свог народа треба да дођу и погледају представу "Четрнаеста".

- Човјек који не зна своју историју, не може да зна ни своју садашњост, а о будућности не желим ни да говорим. Публика која дође на премијеру упознаће околности које су довеле до Сарајевског атентата и тематику која је једна од најзначајнијих у историји људске цивилизације - закључио је Видовић.

Предрасуде

- Надам се да ће овај комад срушити предрасуде и стереотипе који су у вези са Сарајевским атентатом. Трудили смо се да будемо што објективнији и да испричамо причу из угла Гаврила Принципа и Младе Босне, али и из угла Франца Фердинанда и Аустроугарске, те да видимо какве су све трагичне околности довеле до атентата - казао је Златан Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана