Вердоново путовање кроз вријеме

Александра Глишић
Вердоново путовање кроз вријеме

Бањалука - Слике, цртежи, видео-радови и инсталације швајцарског умјетника Себастијена Вердона, обухваћени изложбом под називом "Times" ("Времена") од четвртка красе простор Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Дјела су настала током протекле двије седмице, када је Вердон боравио и радио у Бањалуци, у оквиру Мултимедија арт пројекта Музеја савремене умјетности РС. Своје рад је засновао управо на простору самог Музеја, у сарадњи са кустосом пројекта Жаном Вукичевић.

- Покушао сам да помоћу различитих материјала представим првенствено садашњост. Имао сам само двије седмице да направим дјела за изложбу. Међутим, када сам стигао у Бањалуку, имао сам чудан осјећај, доживио сам дежа ви, односно стекао сам утисак да сам већ раније био овдје. Тај тренутак ме највише инспирисао - рекао је Вердон.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Љиљана Лабовић-Маринковић истакла је значај пројекта, али и изложбе, која је већ на отварању изазвала велику пажњу публике.

Кустос Жана Вукичевић је рекла да се називом "Times" најбоље изражава заинтересованост Вердона да истражује и испитује.

- Себастијен Вердон жели да прекорачи ограничења и датости времена и простора у којем ствара, па се за ову мултимедијалну изложбу може рећи да функционише као специфична просторна и временска димензија, настала у расцјепу између прошлог, садашњег и будућег - казала је Вукичевићева.

Резиденс боравак швајцарског умјетника остварен је у сарадњи са фестивалом "Culturescapes", који организује невладина организација "Culturescapes" из Базела, а подржан је од швајцарског културног програма "Pro Helvetia". "Culturescapes" је годишњи фестивал, који траје од 2003. и има за циљ промоцију културе и културну размјену између Швајцарске и других свјетских земаља. Тема овогодишњег фестивала је "Балкан", па програм подразумијева размјену осам швајцарских умјетника и осам умјетника са Балкана, чија дјела ће бити изложена на завршној изложби у Базелу.

Вердонова дјела биће изложена у Бањалуци до 19. октобра.

Школовање

Себастијен Вердон је рођен 1979. године у Штутгарту. Живи и ради у Нојшателу у Швајцарској. Од 1997. до 2000. похађао је CEPV школу за фотографију у Вевеју. Од 2006. до 2009. године школовао се на Универзитету за умјетност у Берну, гдје је дипломирао у области ликовних умјетности. Од 2006. излаже у Нојшателу, Женеви, Паризу, Лондону, Базелу, Цириху, Токију, Милану, Лос Анђелесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана