Вердијев “Реквијем” отворио 45.Бемус

Танјуг
Вердијев “Реквијем” отворио 45.Бемус

Извођењем “Реквијема” Ђузепеа Вердија (1813-1901), врхунског дјела оперског мајстора чија се 200.годишњица од рођења ове године обиљежава широм свијета, 12.октобра је у Сава центру у присуству више од три хиљаде посетилаца, свечано отворен 45.Бемус.

Највећи и најдуговечнији фестивал класичне музике у региону, 45. по реду Бемус, као и много пута прије, свечаним концертом отворили су Симфонијски оркестар Радио телевизије Србије и омиљени диригент београдске публике Бојан Суђић који је и прије концерта поздрављен бурним аплаузима.

Вердијев “Реквијем” за солисте, хор и оркестар извело је 400 музичара, Симфонијски оркестар РТС “појачан” члановима Симфонијског оркестра Факултета музичке умјетности, изванредни солисти Ајле Асони, сопран, солиста Естонске опере, Наташа Јовић-Тривић, мецосопран, првакиња Опере Народног позоришта, Марсел Рејанс, водећи холандски тенор и Луциано Батинић, бас из Хрватске.

У музичком спектаклу учествовали су чланови здружених хорова: Хор РТС, Хор Обилић АКУД Бранко Крсмановић и Академски женски хор Collegium Musicum, који су на сцени стајали иза чланова бројног оркестра.

У знак поштовања према једном од најомиљених и најизвођенијих композитора Вердију, његово потресно остварење снажних емоција, изванредне љепоте мелодија, изведено је свечарски, са пуно извођачког жара и посвећености.

Верди је “Реквијем” посветио успомени на великог италијанског пјесника, књижевника и националног хероја Александра Манцонија чија га је смрт 1873. године дубоко потресла.

Дјело које више од вијека плијени љепотом и једно је од најомиљенијих код публике широм свијета, премијерно је изведено 1874.године у цркви Св. Марка у Милану под диригентском управом самог Вердија.

Од премијерног извођења Вердијев “Реквијем” изводи се са великим успјехом прво на европским концертним сценама а потом и широм свијета. Годину дана након премијере Верди је дириговао огромним извођачким апаратом у лондонском Алберт Холу, учествовали су хор од хиљаду пјевача и оркестар са 140 музичара.

Вердијев “Реквијем” изводи се на свим меридијанима, посебно ове године када се обиљежава јубилеј Вердија. Обележавању јубилеја придружио се и 45.Бемус који је свечано отворен Вердијевом “опером у црквеном руху”, величанственом музиком оперског генија које спада у врхунска остварења.

Овогодишњи Бемус трајаће до 21.октобра и имаће осам концерата.У Коларчевој задужбини у понедјељак,14.октобра солистицки концерт одржаће пијаниста Александар Шандоров који дуго није свирао пред београдском публиком.

Опера Исидоре Жебељан “Двије главе и дјевојка” имаће српску премијеру 15. октобра у Југословенском драмском позоришту. Поруџбина фестивала у Италији премијерно изведена прошле године у Сијени, на 45.Бемусу извешће као и у Сијени, Жебељан Оркестар под диригентском управом Премила Петровића, солисти Ајле Асоњи, сопран, Анета Илић, сопран, Пиотр Прошера, тенор, Иван Лудлов, баритон и наратор Никола Ђуричко.

У Београдском драмском позоришту 17.октобра је концерт Ансамбла Студио 6 и специјалног госта, једног од најпопуалрнијих савремених њемачких композитора Хајнера Гебелса.

Наступ ансамбла Метаморфозис у Коларчевој задужбини је 16.октобра, прослављене виолончелисткиње Ксеније Јанковић и пијанисте Ненада Лечића 18.октобра, Првог београдског пјевачког друштва са диригентом Светланом Вилић 19.октобра а завршни концерт 45.Бемуса француског ансамбла Les Musiciens Du Louvre 21.октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана