Вера Кекић: Награде доносе срећу

Ратомир Мијановић
Вера Кекић: Награде доносе срећу

Требиње - Сваки пут када станем пред бијело платно или папир, осјећај је увијек исти, као да стојим пред неким новим животом.

Рекла је ово академска сликарка из Требиња Вера Кекић која иза себе има 17 самосталних и више од 70 колективних изложби, као и неколико значајних признања.

- Свака изложба и представљане радова за мене су значајни јер волим да подијелим са другима сву љепоту коју сам уградила у своја дјела. А награде дођу на крају и доносе срећу - каже Кекићева.

Она је, послије дипломе на Графичком одсјеку на Академији ликовних умјетности у Требињу, магистрирала на графичком смјеру Академије умјетности у Бањалуци у класи једног од наших највећих сликара и графичара, професора Бранка Миљуша.

Кекићева је већ десет година члан Удружења европских умјетника и заједно са сликарком мр Бојаном Стојаковић је представник Републике Српске на престижном симпозијуму који се сваке године одржава у Њемачкој.

Једно од најзначајнијих признања стигло јој из Египта, гдје је освојила "Златну пирамиду" из области графике, а у конкуренцији је било 46 земаља.

- Признања су доказ да оно што радите и вриједи, да остављате свој печат за будућа времена и дају вам подстрек - каже сликарка.

Оптимистична је када је ријеч о заради коју умјетници могу да остваре.

- Умјетници никада новац не би требало да стављају на прво мјесто. Новац стиже касније, као награда за рад - сматра Кекићева.

Дух

- Чак и у најтежим временима, поред тога што морате да нахраните тијело, морате да нахраните и душу. Чак можда прво душу, јер материјално без духовног не може да егзистира. А дух је тај који човјека и народ чини живим, увијек и у сва времена - каже Вера Кекић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана