Уручене Вукове награде

Aгенције
Уручене Вукове награде

Београд - У Београду су данас уручене Вукове награде за 2013. годину, које Културно-просвјетна заједница Србије 50. пут додјељује за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Србији и на свесрпском културном простору.

Вукове награде добили су књижевник Радомир Андрић, академски сликар Момчило Антоновић, виолиниста Драгутин Богосављевић, књижевник Коста Димитријевић, драмски умјетник Соња Јауковић.

Међу добитницима ове награде за 2013. годину су и протојереј ставрофор Сава Јовић, књижевници Гроздана Комадинић и Мошо Одаловић, сликар и професор музике Владан Радовановић и историчар-истраживач Салих Селимовић.

Добитници Изузетне Вукове награде за прошлу годину су Карловачка гимназија, те књижевници Лаза Лазић и Лаза Чурчић.

Члан жирија за додјелу награде књижевник Љубивоје Ршумовић поручио је на свечаности да је одувијек постојала потреба човјека да као друштвено биће буде користан другима, те да је један од најважнијих путева којима се то постиже стваралачки културни рад.

"Не постоје златне године, него златна срца и златне руке људи који стварају дела изузетне вредности", истакао је Ршумовић.

На свечаности је поручено да је српски народ дужан да ове године достојно обиљежи 150 година од смрти Вука Караџића, 100 година од смрти Стевана Мокрањца и 100 година од почетка Првог свјетског рата, као и да његује традицију и очува културу.

Одлуку о добитницима Вукове награде за 2013. годину донио је жири у саставу - композитор Светислав Божић, књижевник Милован Витезовић, историчар Жарко Димић, музички умјетник Бора Дугић, драмски умјетник Рада Ђуричин, књижевник Драган Мраовић, књижевник Љубивоје Ршумовић, професор Универзитета Дарко Танасковић и академски сликар Радован Мића Трнавац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана