Урбана фантазија осваја читаоце

Александра Маџар
Урбана фантазија осваја читаоце

Бањалука - Књиге које доносе фантазију, мистерију и митологију све су популарније међу старијим читаоцима. Велику пажњу на свјетском, али и домаћем тржишту привукао је роман Карен Мари Монинг "Грозница таме" који је постао апсолутни хит у књижарама.

Ријеч је о књизи коју је недавно на српском језику објавила млада издавачка кућа "Урбан реадс", специјализована за овај жанр. Иако су некада оваква дјела важила за тинејџерску литературу, узбудљиве комбинације, занимљиви ликови, мистерије, авантуре и митологија све су читанији међу одраслима.

"Грозница таме" је први роман у серији "Грозница", бестселер ауторке Карен Мари Монинг, и прати главну јунакињу Макајлу Лејн. Она је дјевојка са америчког југа оптерећена својим савршеним маникиром, пастелним бојама и фризуром. Послије убиства њене сестре Алине у Даблину Лејнова се увлачи у рат вилењака и демона. Овај серијал има још четири романа и једну графичку новелу.

И српски писци све чешће се окрећу писању фантастике. Пажњу љубитеља овог књижевног жанра привукла је књига "Сва Теслина деца" београдског књижевника Горана Скробоње. Аутор који је раније написао роман "Човек који је убио Теслу" у новом дјелу описује долазак Макса Планка у Београд код Тесле како би заједно покушали да проникну у откриће које би могло да промијени судбину читавог универзума.

Међутим, постоје и они којима није у интересу да дође до сусрета двојице славних научника. Ватикански асасини, тајна друштва у служби великих сила, господари подземља са Далеког истока... сви они желе да организују атентат на Планка прије него што Тесла буде у прилици да с њим разговара.

Једина особа способна да уклони опасност и постара се да дође до сусрета Макса Планка и Николе Тесле носи име - Анка Цукић. Скробоњини романи за кратко вријеме постигли су велику популарност и веома су тражени у српским књижарама.

Нестрпљење

Интересовање за роман Карен Мари Монинг било је толико велико да је почела да пише нову трилогију која се наставља тамо гдје се "Грозница таме" завршила. Двије завршне књиге читаоци са нестрпљењем очекују.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана