Умрла легенда Холивуда Ширли Темпл

BBC
Умрла легенда Холивуда Ширли Темпл

Америчка глумица, пjевачица, плесачица, дипломата и једна од првих свjетских "дjечјих звезда" Ширли Темпл, преминула је у 86. години у свом дому, саопштила је њена породица.

"До посљедњег тренутка је била окружена породицом и његоватељима. Одајемо јој почаст због живота пуног невјероватних остварења као глумице, дипломате, наше вољене мајке, баке и прабаке", наводи се у саопштењу које је пренио BBC и у којем пише да је преминула природном смрћу.

Ширли Темпл је своју богату каријеру започела 1932. године као трогодишњакиња, а међународну славу стекла је већ две године касније улогом Ширли Блејк у филму "Bright Eyes", који је и писан за њу. Након те улоге, Ширли Темпл је 1935. добила посебни Оскар за допринос филму, а широм свијета се чула њена нумера "Good Ship Lollipop ".

Послије рола у филмовима "Cruly Top" и "Хајди", Ширли Темпл се нашла у центру маркетиншке машинерије, па су се широм САД и свијета продавале лутке, одјећа и други артикли са њеним ликом.

Холивудски агенти су је сматрали "златном коком", а она је са само шест година зарађивала 1.250 долара недјељно, што би у данашњим условима било око 21.000 долара.

Њена популарност тридесетих година је најзаслужнија за то што легендарни студио "20th Century Fox" није банкротирао током економске кризе.

Предсjедник САД Френклин Рузвелт је за "златно дијете Америке" рекао да је подигла морал нације током Велике депресије.

За разлику од данашњих "дјечих звијезда", Темплова је делимично напустила индустрију у својим раним тинејџерским данима, на врхунцу популарности, а уписала је још неколико улога да би 1950. године, са 22 године, заувијек напустила филм. Касније се само накратко вратила на сцену, али на мале екране.

"Престала сам да вјерујем у Деда Мраза са шест година, када ме је мама одвела да га видим, а он ми је затражио аутограм", навела је једном приликом.

У међувремену се упустила и у пословне авантуре, па је сједела у управним одборима неколико великих компанија, када је отпочела и политичку и успјешну дипломатску каријеру.

Као кандидат републиканаца није успјела да се домогне Конгреса. Међутим, била је амбасадор САД у Гани (1974) и Чехословачкој (1989).

Такође, постала је једна од првих женских јавних личности која је јавно говорила о раку дојке, са којим се борила седамдесетих година прошлог ијвека.

"Људима је уцртана та слика мале дејвојчице. Она није ја. Не би требало да живимо у прошлости", рекла је

Налази се на 18. месту листе женских легенди америчког филма Америчког филмског института.

По њој је назван један од најпопуларнијих безалкохолних коктела.

Иза себе је имала два брака и троје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана