У музеју Стара Херцеговина стари новац мамац за публику

Радмила Ђевић
У музеју Стара Херцеговина стари новац мамац за публику

Фоча - Музеј "Стара Херцеговина" у Фочи биљежи све већи број посјетилаца, а четири сталне поставке привлаче и младе који са радозналошћу разгледају експонате.

Сачувано музејско благо омогућава посјетиоцима да проживе један тренутак давне прошлости фочанског краја, од турског, аустроугарског до периода свјетских ратова и новијег доба.

- Сви застају крај наших очуваних предмета из римског доба, новца, накита, сабљи, али занима их и градска соба и старе ношње. Чувамо и раоник из деветог вијека, пронађен на подручју Фоче, примјерак који посједује још само Земаљски музеј у Сарајеву и један музеј у Чешкој - рекла је кустос Драгица Ћурчић.

Додаје да су посјетиоцима занимљиве и аутентичне фотографије првог аутомобила у Фочи из 1922. године, као и првог телевизора и фудбалске лопте из овог краја.

Такође, музеј је често домаћин изложбама из Српске и Србије. Фочаци су захваљујући тој пракси имали прилику да погледају поставке из Музеја савремене умјетности Републике Српске, али и музеја из Ужица, Горњег Милановца...

- Тако учествујемо у богаћењу културног живот у Фочи. Трудимо се да сваког мјесеца у нашој галерији угостимо бар по једну изложбу из Српске, али из Србије. Дајемо шансу и различитим ликовним удружењима и самосталним ауторима, а тако ћемо наставити и у будућности - каже директор Музеја "Стара Херцеговина" Бранка Драгичевић.

У музеју су у претходном периоду биле изложене слике, рукотворине, али и дјела која су створили школарци.

Етнографска поставка

На мјесту гдје је сад Музеј "Стара Херцеговина" некада је био хотел "Герстл". Саграђен је у аустроугарском периоду 1906. године, а његов власник био је брачни пар Самуел и Каролина Герстл. Хотел је имао 24 собе, а срушен је 1944. године. Хотел "Вучево" саграђен је на истом мјесту, а 1956. године адаптиран у музеј. У етнографској поставци музеј чува посуду у коју се стављао жар и то је некада било једино гријно тијело соба хотела "Герстл".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана