Тркуља: Пјевај српски, да те читав свијет разумије

РТРС
Тркуља: Пјевај српски, да те читав свијет разумије

Брчко - Један од најзначајнијих српских умјетника Слободан Тркуља, боравио је у Брчком гдје је, о свом могућем професионалном ангажовању, разговарао са свештенством брчанске црквене општине. Овај умјетник који предводи ансамбл "Балканополис" скоро 18 година фасциниран је како су у Кини и Индији доживјели музику Балкана

У свијету познати српски музичар Слободан Тркуља најавио је да би ускоро с хором "Свети Стефан Дечански", који дјелује при Саборном храму Успенија Пресвете Богородице у Брчком, требало да реализује један пројекат.

- Хвала свештеницима из СПЦ општине Брчко што су ме позвали да им предочим своје замисли и да начинимо нешто духовно вриједно - изјавио је Тркуља у Брчком.

Он је навео да је прије нешто мање од двије године гостовао у Брчком, гдје је на трибини у Дому културе говорио о духовним вриједностима хришћанства и православља кроз призму традиционалне музике.

Тркуља је рекао да је том приликом примијетио да у српском народу и у овој средини постоји наглашена црта духовности.

Овај еминентни музички стваралац је прије 17 година основао састав "Балканополис", чије су звуке на Западу прогласили за нови правац у музици и назвали - Модерна традиција Балкана.

Тркуља каже да је једна од карактеристика адиционалне музике да је сентимент пјесама толико препознатљив да уопште није потребно знати језик да бисте разумјели пјесму.

- Приликом једног наступа "Балканополиса" у Шангају, 30.000 Кинеза пјевало је српске пјесме на нашем језику. Тада сам ону нашу познату изреку "Говори српски, да те читав свијет разумије" преиначио у "Пјевај српски, да читав свијет разумије" - рекао је Тркуља.

У свом умјетничком стваралаштву, Тркуља користи више од 15 инструмената, као што су гајде, кавала, тамбура, гитара.

- У Србији данас имамо само 10 до 20 гајдаша. То је веома мало за овај народ. Гајде су оригиналан музички инструмент који може да се свира свуда у свијету и да буде радо слушан - напоменуо је Тркуља.

Он је поручио да воли свој посао и да га обавља с љубављу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана