Тоде Николетић: Пут по свету позоришна пустоловина

Александра Маџар
Тоде Николетић: Пут по свету позоришна пустоловина

Црвенка - Много ме обрадовала вест да ће Градско позориште "Јазавац" поставити комад "Пут по свету на тротинету", који сам написао, пре свега, због најмлађе публике, јер ће добити једну позоришну пустоловину.

Испричао је ово за "Глас Српске" један од најпопуларнијих ствараоца за најмлађе Тоде Николетић и истакао да дјело, за које су пробе у току, има циљ да кроз духовите заплете и реплике уведе најмлађе у ризницу знања, да би их упознала са љепотама свијета, личности и познатих дјела.

Режију за овај дјечији комад, који ће се средином фебруара наћи на репертоару "Јуху" сцене, потписује глумица и редитељка Александра Спасојевић, која већ годинама са сцене Дјечијег позоришта Републике Српске свој таленат дијели са најмлађом публиком.

- Што се тиче поставке драме, сигуран сам да ће млада редитељка успети да у овај текст унесе своју инвентивност и дар и на тај начин мотивише глумце да нам ову авантуристичку причу пренесу што уверљивије - сматра Николетић.

Како каже, основни мото ове драме је "Свет је једна кућа путујућа", у чијој петој и љепшој страни треба уживати.

Књижевник, чија су дјела, осим редитеља, инспирисала и композиторе за најмлађе, па се његови стихови пјевају на многим фестивалима, истакао је да је пред редитељком велики изазов.

- Неће бити лако, глумци се осам пута пресвлаче и исто толико пута трансформишу у нове улоге. Осим тога, "Пут по свету на тротинету" су изводила професионална позоришта у Крагујевцу, Новом Саду, Сремској Митровици, Палама, што ће редитељки бити мотив да уради једнако добро представу и за нијансу боље од њих - рекао је Николетић.

Креативна екипа Градског позоришта "Јазавац" има његову свестрану подршку.

- Све што има за циљ стварања позоришне културе, естетизације, едукације и комуникације са васцелим дечјим светом и за мене је мотив да, у сарадњи и са заједничким напором, остваримо жељени циљ. И одрасли ће у овој представи, верујте, уживати колико и деца - нагласио је Николетић.

Подсјетио је да је јазавац одувијек био парадигма смијеха, почев од Кочићевог дјела, па до дјела Бранка Ћопића.

- Позориште "Јазавац" овај пут поново нуди хумор као основ васпитања, ведрину и позитивну енергију, која нам свима недостаје - закључио је он.

Ансамбл

Своје глумачке креације у овом комаду показаће још једном Драгана Марић, Владимир Ђорђевић и Велимир Бланић. Рад на сценографији и костимографији повјерен је Драгани Пурковић-Мацан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана