Тиха кућа Орхана Памука на српском језику

Александра Глишић
Тиха кућа Орхана Памука на српском језику

Српски превод романа "Тиха кућа" нобеловца Орхана Памука објавила је издавачка кућа "Геопоетика", а један од најчитанијих турских писаца у Европи тако ће кроз своја дјела и ове године бити присутан на београдском Сајму књига.

Ријеч је о Памуковом другом роману, али је ова издавачка кућа превела ревидирано турско издање из 2012. године. Радња је смјештена у љето 1980. када два брата и сестра долазе на празнике својој деведесетогодишњој баки која живи у градићу Џенетхисару недалеко од Истанбула. Стижу у кућу која је изграђена по жељи њиховог дједа када је као политички прогнаник био присиљен да напусти Истанбул.

Памук у својим дјелима спаја модерни роман и традицију Оријента. Његова дјела су преведена на 35 језика и објављена у 100 земаља. Међу романима су "Бијела тврђава", "Зовем се Црвено", "Снијег", "Црна књига", "Нови живот", "Музеј невиности"...

Рођен 7. јуна 1952. године у добростојећој породици, Памук је са 23 године напустио студије архитектуре, затворио се у стан и посветио књижевности. Седам година касније објавио је први роман "Џевдет-бег и синови". Шести роман "Зовем се Црвено" отворио му је врата међународног признања. Аутор је и романа "Sesseiz Ev" (1983), "Бијели замак" (1991), "Црна књига", "Истанбул: град, сјећања". У историјском роману "Бијели замак", који описује Истанбул у 17. вијеку, Памук проговара о изградњи идентитета, односно ега на причама и бајкама различитих врста. Аутор је скупио бројне књижевне награде, међу којима и Нобелову награду за књижевност и угледну Награду мира њемачких издавача.

Орхан Памук је активно почео да пише 1974. године. Већ за први роман "Џевдет-бег и његови синови" освојио је престижну награду "Milliyet Press". За роман "Бијели замак" такође је добио многе награде, од којих је најважнија "Independent Award for Foreign Fiction".

Књижевни критичар "Њујорк тајмса" својевремено је написао: "Нова је звијезда засјала на истоку - Орхан Памук." Тада се Памук почео одмицати од стриктног натурализма, карактеристичног за његове дотадашње романе. Мјесто у поп култури 1990. године осигурао му је роман "Црна књига", једно од најконтроверзнијих и најчитанијих дјела у историји турске књижевности.

Написао је и сценарио за филм "Скривено лице", док је његов четврти роман "Нови живот" по објављивању 1995. године постао сензација и најбрже распродат роман у историји турске књижевности.

Врхунац Памукове међународне славе означило је објављивање романа "Зовем се Црвено" 2000. године. Мистерија, романса, филозофска размишљања и радња смјештена у 16. вијек у Истанбулу елементи су репрезентативног дјела свјетског постмодерног стваралаштва. Ријеч је о роману који је преведен на 24 језика, а 2000. године освојио је најуноснију књижевну награду "IMPAC Dublin Award".

Музеј невиности

Музеј невиности Орхана Памука у Истанбулу мјесто је гдје живе јунаци његовог истоименог романа. У 83 ормара изложени су упаљачи, минђуше, фотографије, трицикл, писаћа машина... Јунак романа "Музеј невиности" Кемал сакупљао је све што је дотакла његова вољена Фусун, а да би се завирило у свијет фикције Орхана Памука, мора се позвонити да би се отворила масивна дрвена врата. Памуков музеј посвећен је ликовима из његовог романа "Музеј невиности".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана