Театри у знаку Шекспира

Александра Маџар
Театри у знаку Шекспира

Бањалука - Позоришта широм свијета ову годину посветиће великану драме Виљему Шекспиру поводом 450 година од његовог рођења.

Шекспирове драме не престају да инспиришу редитеље, а његова дјела добила су бројне позоришне и филмске верзије. Публика у Републици Српској има прилику да гледа "Укроћену горопад" коју је на велику сцену Народног позоришта РС поставио Владан Ђурковић.

Опус дјела овог непревазиђеног енглеског књижевника чини 38 позоришних комада, 154 сонета, али и неколико поема. Његови позоришни комади су преведени на многе језике и најизвођенији су на свјетским позоришним сценама.

Највећи дио књижевног опуса Шекспир је написао између 1590. и 1613. године. Рана дјела која углавном чине комедије уздигао је до савршенства до краја 16. вијека. Трагедије је писао до 1608. године. У том периоду настали су "Хамлет", "Краљ Лир" и "Магбет", драме који се убрајају у најбоље позоришне комаде на енглеском језику.

Постоје четири периода у Шекспировој стваралачкој каријери. До 1590. године писао је углавном комедије под утицајем римских и италијанских узора и историјске драме засноване на народној традицији. Други период је започео око 1595. године трагедијом "Ромео и Јулија" и завршио 1599. године "Јулијем Цезаром". Тада је написао оно што сматрају његовим најбољим дјелима. Од 1600. до 1608. године посветио се углавном мрачним причама и тај дио стваралаштва називају његовим "трагичним периодом". Трагикомедије је писао углавном од 1608. до 1613. године.

"Сонети"

Народно позориште у Београду поводом 450. рођендана Виљема Шекспира извело је представу "Шекспир: Сонети" у режији Александра Николића. То је прво професионално сценско извођење "Сонета" у Србији, посебно у циклусу од 35 пјесама, што је велики експеримент, јер не постоји конкретна сценска радња већ само низ лирских пјесама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана