Тајни језик суфлера и глумаца

Александра Маџар
Тајни језик суфлера и глумаца

Бањалука - Не ометајући представу, сакривени иза кулиса, суфлери тихим гласом дошаптавају текст, а по потреби и као мали анђели чувари пружају глумцима осјећање сигурности на сцени.

Овакви суфлери раде и у Народном позоришту Републике Српске, а то су Светлана Цеца Поповић, Маја Калаба и суфлер инспицијент Весна Максимовић. Иако невидљиви на сцени, они проживљавају заједно са глумцима све радости и туге.

Поповићева већ десет година ради као суфлер у националном театру Републике Српске и свој посао доживљава веома одговорно, а како каже, вријеме проведено иза сцене донијело јој је искуство и сигурност.

- Није то само шапутање. Постоји низ других средстава да се помогне глумцу, гестикулацијом, мимиком. Они читају све са нашег лица и прате покрете руку. Постоје знакови који нису нигдје записани, али сваки глумац познаје свог суфлера и зна шта му говори - казала је Поповићева.

Једини страх сваког суфлера је, како каже, да га неко не чује у публици.

- Обично када кажемо да шапућемо, то радимо да нас нико не би чуо, а у послу суфлера је супротно, ми шапућемо да нас неко чује. Понекад се глумци "намрште" на мене, па схватим да сам била гласна, али се надам да ме у публици нису чули - нагласила је она.

- Глумци не морају ни гледати у мене, зависи у којој су позицији на сцени, али по њиховој паузи између реченица, знам када је вријеме да реагујем - каже Поповићева.

Сматра да је у овом послу најбитнија концентрација, јер уколико се само секунд-два продужи пауза на сцени, послије је узалудно говорити текст.

- Кад уђемо на сцену, узмемо текст у руке и не скидамо очи са глумца. Увијек се служим текстом, без обзира на то што знам готово све напамет - додаје она.

Иако представа не би пропала без суфлера, јер се глумци јако добро сналазе, Поповићева сматра да је лијепо знати да је неко ту да ти помогне када треба, као и у свим животним ситуацијама.

- Безброј је ситуација када се суздржавамо да не "пукнемо" од смијеха, посебно када је ријеч о комедији, али морам остати прибрана да пратим представу - казала је она.

Узбуђење

- Без обзира на године рада које су иза мене, и даље осјећам узбуђење док сам са глумцима на сцени, а посебно када се представа разигра. Најдражи су ми они дани када избије нека искра на сцени и када публика то осјећа - казала је Светлана Цеца Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана