Тајне старе Грчке на филму

Александра Маџар
Тајне старе Грчке на филму

Бањалука - Ревија археолошког филма осми пут је отворена у Музеју Републике Српске, а заљубљеници у тајне археологије имаће прилику да до суботе уживају у 17 филмова из шест европских земаља.

Ревију је у уторак увече отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, истичући да ова манифестација представља умјетничку вриједност и носи снажну образовну поруку.

Прве вечери приказани су филмови "Најстарији рачунар на свијету" у режији Мајка Бекама из Грчке, "Нови бријег за Богородицу" македонског редитеља Диме Поповског, као и прича њемачке продукције "Повратак фараона" у режији Бертрама Ферхауга.

- "Нови бријег за Богородицу" је занимљив јер се не бави само археолошком тематиком, приказује измјештање манастира приликом формирања великог акумулационог језера. На врло интересантан начин приказани су село и народ који су измјештени - рекао је археолог виши кустос Музеја Републике Српска Горан Симоновић, који је координатор ревије.

Објаснио је да су јако занимљиви и квалитетни филмови њемачке продукције, рађени у холивудском стилу, који прате приче њемачких стручњака широм свијета. Такође, сви филмови су документарни.

Публика ће имати прилику да погледа седам филмова из Њемачке, пет из Италије, као и по једну грчку, македонску, црногорску и француску причу.

- Црногорски филм "Свач - археолошка истраживања", у режији Татјане Пиперовић, веома је интересантан, а бави се значајним локалитетом - казао је Симоновић.

Свих 17 филмова представљени су на 14. међународној смотри археолошког филма одржаној ове године у Народном музеју у Београду. Пројекције се одржавају у простору сталне поставке Музеја Републике Српске, а филмови ће бити приказивани у вечерњем термину од 19 часова. Улаз на ову манифестацију је слободан.

"Траговима Тинтика"

Француски филм "Траговима Тинтика. Фараонове цигаре" у режији Марка Темермана на програму је вечерас у 19 часова. Затим слиједи пројекција два остварења из Њемачке "Палмира - поглед из васионе", за који режију потписује Мартин Папировски, као и "Поход на Јерусалим" редитељке Ренате Бајер. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана