Свијет ријечи за све генерације

Александра Маџар
Свијет ријечи за све генерације

Бањалука - Септембарско сунце, отворена врата у свијет у којем ријечи и мисли стварају неке нове животе, мирис књиге, жамор најмлађих посјетилаца и издавачи, који се љубазно осмјехују заљубљеницима у писану ријеч, само су дјелић атмосфере другог дана "Гласовог" Сајма књиге, школског прибора и канцеларијске опреме.

Осамнаести пут јесен у Бањалуци је у знаку књижевности, а "Гласова" смотра писане ријечи магнет за читаоце различитих генерација.

Издавачи из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Словеније, БиХ и Бјелорусије и ове године потрудили су се да донесу најновија издања, велике свјетске и домаће хитове, који су на свим штандовима у центру пажње, а сајамска снижења привукла су велики број посјетилаца.

Мото овогодишњег сајма, који ће трајати до 23. септембра, је "Књига на дар", а улазница кошта једну марку.

- Сваке године се специјално припремамо за Сајам у Бањалуци. Трудимо се да донесемо много нових наслова, наших издања, а за неке друге сајмове се не припремамо тако предано - испричали су на штанду издавачке куће "Каирос" из Сремских Карловаца.

Подсјетили су да на "Гласов" сајам долазе од 1996. године, те да су за Бањалуку и Републику Српску посебно везани. Овај пут су, како су рекли, за љубитеље поезије припремили збирке пјесама Ђуре Јакшића, Бранка Миљковића, Момчила Настасијевића, Растка Петровића…

Један од учесника Сајма, као и сваке године, је Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, који се представља са 15 нових наслова.

- Акценат смо ставили на побједнички роман конкурса "Златна сова", дјело "Обала" Живојина Ивковића. Можемо се похвалити и богатим пратећим програмом, јер смо за сваки дан припремили по једну промоцију и дружење са ауторима на штанду - казао је портпарол Завода Дејан Керлета.

Из Завода такође издвајају и представљање збирке пјесама Горана Врачара "Када ти јаве да сам умро", које ће бити одржано у суботу у 12 часова.

Ни најмлађи читаоци нису запостављени, а као и увијек штанд "Креативног центра" из Београда је мјесто гдје дјеца најчешће застају.

- У Бањалуку смо донели све што смо могли из целокупне продукције. За Сајам смо припремили 30-40 нових наслова - рекао је менаџер продаје у "Креативном центру" Александар Рисовић.

Сви они који радо читају романе Љиљане Хабјановић-Ђуровић имаће прилику да се друже са овом књижевницом у суботу на штанду издавачке куће "Глобосино".

- Цела година у нашој издавачкој кући биће у знаку обележавања 25 година књижевне каријере Љиљане Хабјановић-Ђуровић, па је тако и "Гласов" сајам идеална прилика да читаоце подсетимо на то - рекли су на штанду ове издавачке куће.

Један од омиљених издавача читалаца у Српској је београдска "Лагуна", на чијем нас је штанду, као и сваки пут, дочекао велики број купаца.

- Мислим да ће дефинитивно хитови сајма бити роман "Дуговечност" Светислава Басаре, књига "Видовите приче", коју је написао Љубивоје Ршумовић, а илустровао Душан Петричић. Наравно, ту су и нови роман Халеда Хосеинија "А планине одјекнуше", дела нобеловаца као што су Жозе Сарамаго, Марио Ваграс Љоса, Тони Морисон - нагласила је портпарол издавачке куће "Лагуна" Тања Љубисављевић.

Признања

И ове године биће додијељене сајамске награде: "Моштаница" за издавачки подухват године, "Липље" за савремену књижевност, "Гомионица" за књигу за дјецу и "Ступље" за његовање српске традиције и православне духовности. Такође, биће уручена награда "Гутемберг" за графички најбоље произведену књигу. Жири, који ће одлучивати о наградама, радиће у саставу: Ранко Павловић, Славица Васиљевић-Илић и Горан Милашин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана