Светозар Ћоровић уручен Емиру Кустурици

Р. Ми.
Светозар Ћоровић уручен Емиру Кустурици

Билећа - Свечана академија у част режисеру Емиру Кустурици, који је овогодишњи добитник награде "Светозар Ћоровић" за књигу "Сто јада", одржана је у оквиру "Ћоровићевих сусрета писаца" у Билећи.

На свечаности у Дому културе "Јевто Дедијер" Кустуричино дјело проглашено је најбољом прозом написаном између два "Сусрета". Награду је режисеру уручио предсједник жирија, професор Јован Делић, који је истакао да је Кустурица показао завидан књижевни таленат, чиме је, заједно са успјешним режисерским радом, уобличио свој умјетнички опус.

- Утолико је и моја идеја о писању била аматерска, постепено се претвара у нешто што ћу радити све више и више, зато што је књижевност, рекао бих, најдиректнија и најактивнија умјетност која ми, како вријеме пролази, све више и више одговара - рекао је Кустурица.
Он се одрекао новчаног дијела награде (четири хиљаде марака), који ће бити поклоњен сиромашним породицама у Билећи.

Дио манифестације је и изложба дјела савремених српских сликара под називом "Братски дар - 1995", које је билећки одбор "Просвјете" добио на поклон од историчара умјетности и кустоса београдског Народног музеја Николе Кусовца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана