Свечано затворено 42. издање ФЕСТ-а

Агенције
Свечано затворено 42. издање ФЕСТ-а

Вечерас је у Сава центру свечано затворено 42. издање ФЕСТ-а, а публици су се обратили Борислав Анђелић, умJетнички директор, Иван Карл, селектор, и Драган Маринковић, извршни директор Фестивала.

"Под мотом "Није све црно бело" који често одражава нашу друштвену стварност, довели смо ФЕСТ, његово 42. издање до краја. Прије свега треба да захвалимо вама на присуству, испуњавали сте сале скоро до посљедњег места, ово је заједнички успјех свих нас", рекао је Анђелић.

Фестивал је званично затворила Габријела Тана, продуценткиња филмова Невидљива жена и Филомена која се публици обратила слиједећим речима: "Стварно је била велика радост бити овдје, са оба филма. Сви желимо да се вратимо овдје опет, видећемо се и слиједеће године".

Такође је уручена награда побједнику програма Европа ван Европе, а публици се том приликом обратио Клаус Едер, предсједник трочланог жирија који је желео да каже пар ствари и о Фестивалу.

"У посљедњих неколико дана видио сам доста филмова, и гдје год да сам отишао, у било ком термину, сала је била пуна. Филм који ћете видети вечерас је премијерно приказан у Кану у сали која прима 1500 људи. Знате ли колико је вас вечерас? 3400! Ово је већи догађај него фестивал у Кану! Ово је највише што фестивал може да постигне, да стекне повјерење публике. Захваљујемо се и вама, вјерној публици, што је Фестивал ове године био толико успешан".

Побједница којој је уручена новчана награда од 2000 евра је Ирам Хак, редитељка филма Ваша сам.

"Хвала вам, жирију, публико која је гледала мој филм, хвала вам што сте ме позвали, стварно је дивно бити овде. Ово је мој први филм, и много ми значи, тако да је ова награда за мене огромна част. Бескрајно сам срећна што сам овде, вечерас ћу сигурно прославити", рекла је редитељка.

Након тога услиједила је пројекција канског победника, филма Плаво је најтоплија боја редитеља Абделатифа Кешиша. Иако ће званични програм Фестивала бити завршен пројекцијом филма Дејвида Линча "Duran Duran: Unstaged ", а због великог интересовања публике биће одржан ФЕСТ на бис, са пројекцијама у Дому синдиката и Дворани културног центра 10. и 11. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана