Све спремно за наступ Српске на београдском сајму

Александра Маџар
Све спремно за наступ Српске на београдском сајму

Београд - Наступ Републике Српске на 58. међународном београдском сајму књига биће свечано отворен у понедјељак, 21. октобра, у 11.30 часова у великој конференцијској хали 4.

Званично отварање наступа РС повјерено је министру просвјете и културе Републике Српске Горану Мутабџији. Овогодишњи наступ Српске посвећен је "стогодишњици узрока и повода Сарајевског атентата и стварних узрока отпочињања Првог свјетског рата 1914. године".

- Желимо да не само изгледом нашег штанда, на којем ће посебно мјесто имати наш Стуб истине, као пандан стубу срама и лажи, него и програмом који припремамо, пошаљемо поруку свима који покушавају да прекроје и својим интересима подреде историјска факта и затрпају истину о рату који је много зла нанио свима који су у њему учествовали - рекао је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Штанд Српске уређен је у складу са поруком коју представници Српске желе да пошљу у јавност.

- Тамо гдје је прошле године била велика Андрићева књига, сада је постављен Стуб истине, са подацима који не дозвољавају да се побркају повод и узрок Првог свјетског рата. На Стубу истине на четири језика исписане су  чињенице о Првом свјетском рату - истакао је Цицовић.

Своја нова издања на београдском сајму представиће више издавача из Српске, међу којима су Завод за уџбенике Источно Сарајево, Задужбина "Петар Кочић" Бањалука - Београд, "Глас", "Бесједа"... Код Стуба истине биће одржано књижевно вече пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расијања.

- Вјерујемо да је Сајам књига у Београду, и у временском и у значењском смислу, најпогоднији за почетак обиљежавања стогодишњице узрока и повода Првог свјетског рата - казао је Цицовић.

Најавио је да ће на штанду Српске бити одржано више књижевних промоција и трибина.

Ово је већ пети наступ Републике Српске на београдском Међународном сајму књига. Организатори наступа су Представништво Републике Српске у Србији и Министарство просвјете и културе РС.

- Прије двије године у овај посао укључила се и Народна и универзитетска библиотека РС, а ту је и сарадња са Удружењем издавача и Удружењем књижевника Српске – казао је Цицовић.

Слоган

Међународни сајам књига у Београду отвориће у недјељу писац Љубивоје Ршумовић. У име Пољске, земље почасног госта, сајам ће отворити и пољска књижевница - кандидат за Нобелову награду Олга Токарчук. Сајам се одржава под слоганом "Простори слободе", а трајаће до 27. октобра. Представиће се 442 директна излагача из Србије и 48 из иностранства, а свечано отварање заказано је за 18 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана