Стуб истине носи посебне поруке

Александра Маџар
Стуб истине носи посебне поруке

Београд - Трибина о књижевним аспектима балканских ратова и Првог свјетског рата обиљежиће почетак програма на штанду Републике Српске на 58. међународном сајму књига у Београду.

Потврдио је ово директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, најављујући наступ Српске на сајму, који ће трајати од 20. до 27. октобра. Подсјетио је да ће наступ РС бити под слоганом "Сто година узрока и повода, 1914-2014".

- Уз промоције на штанду, гдје ће се представити писци из Српске и Србије, ове године имаћемо и књижевне разговоре поводом значајнијих издавачких пројеката. Представићемо нова издања универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, као и књиге СПКД "Просвјета" и Академије наука и умјетности Републике Српске - рекао је Цицовић.

Једна трибина биће посвећена сабраним дјелима Пере Слијепчевића у издању АНУРС-а и "Света књиге".

- Сигурни смо да ће бројне посјетиоце сајма привући и промоције два зборника: у једном су радови о Иви Андрићу, а у другом о Бранку Ћопићу. Биће ријечи и о књизи "Јасеновац - Доња Градина" и о репринт издању рада "Како сам бранио Принципа и другове 1914" адвоката Рудолфа Зистлера - казао је Цицовић.

На свечаном отварању наступа Републике Српске учествоваће драмски умјетници из Србије и музички умјетници из Републике Српске.

- Штанд смо уредили у складу са поруком коју желимо да пошаљемо у јавност: тамо гдје је прошле године била она велика Андрићева књига, сада ће бити Стуб истине са подацима који не дозвољавају да се побркају повод и узрок Првог свјетског рата. На Стубу истине на четири језика биће исписане чињенице о Првом свјетском рату - истакао је Цицовић.

Такође, код Стуба истине биће одржано књижевно вече пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расијања.

- Вјерујемо да је Сајам књига у Београду, и у временском и у значењском смислу, најпогоднији за почетак обиљежавања стогодишњице узрока и повода Првог свјетског рата. Свјесни смо да ће се тиме многи бавити и да се већ баве, нарочито они који би хтјели да разним фалсификатима и подвалама за све окриве српски народ - казао је Цицовић.

Своја нова издања на београдском сајму представиће више издавача из Српске, међу којима су Завод за уџбенике Источно Сарајево, Задужбина "Петар Кочић" Бањалука - Београд, "Глас", "Бесједа"...

Организатори

- Ово је већ пети наступ Републике Српске на београдском Међународном сајму књига, који организујемо заједно са Министарством просвјете и културе РС. Прије двије године у овај посао укључила се и Народна и универзитетска библиотека РС, ту је и сарадња са Удружењем издавача и Удружењем књижевника Српске - казао је Млађен Цицовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана