Стећци чувају традицију

Ратомир Мијановић
Стећци чувају традицију

Стећци на чијим се вертикалним странама јављају украсни мотиви у облику аркадних стубова красе крашке предјеле Херцеговине.

Постоји више облика аркада, односно оне су разврстане по облику простора између стубова. Међутим, у основи се дијеле на романичке или полукружне, готичке или шиљасте и сараценске или потковичасте.

Љубиње и његова околина је једна од ријетких области гдје се овакви стећци налазе. Археолози подсјећају да су ови споменици најаутохтонији дио нашег културно-историјског насљеђа, али да су, нажалост, и недовољно заштићени.

На стећцима у љубињском крају чести украси су аркаде романичког типа. Сматра се да је на појаву овог типа украса пресудан утицај имала развијена трговина са приморским градовима. Најстарији украшени стећак управо има овај симбол на свим својим вертикалним странама. Такође, археолози сматрају да је стећак Радаче Чихорић, који се налази у Величанима, исклесан у посљедњој деценији 14. вијека. Мало је познато да се на територији Љубиња овај облик јавља три пута.

Најрепрезентативнији примјерак са овим обликом архитектонског мотива недавно је открио Бојан Турањанин, а ријеч је о споменику који је све донедавно био прекривен земљом. Истраживањем терена Турањанин је испод мишљенске цркве пронашао овај јединствени примјерак стећка. Све вертикалне стране стећка украшене су романичким аркадама.

Готичке аркаде врло су риједак мотив на стећцима и јављају се на свега неколико примјерака у околини Стоца, Љубиња и Поповог поља. Археолози сматрају да су вјероватно исклесане под утицајем западноевропских земаља.

Два интересантна споменика дио су некрополе у Премилову пољу. На једном од тих стећака постоје исклесане повијене линије са тролистовима, а женска фигура приказана је на чеоној страни споменика. Други стећак са свих вертикалних страна има исклесане готичке или шиљасте аркаде, а призор је допуњен и низом розета. Историчар умјетности Нада Милетић тврди да је ријеч о посебно вриједном стећку.

То је још један доказ да је Херцеговина богата стећцима, али љубињски крај посебно јер обилује занимљивим средњовјековним споменицима које одликује велики број занимљивих украса.

Рељефи

Археолог Ђорђе Одавић истиче да су прва научна истраживања стећака почела крајем деветнаестог вијека са доласком Аустроугарске на наше просторе. На стећцима су најчешће приказани мотиви из лова и ликови ратника, а украшени су рељефима и симболима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана