Штанд Српске у знаку Сарајевског атентата

Александра Глишић
Штанд Српске у знаку Сарајевског атентата

Београд - Стуб истине, на којем ће на четири језика бити исписане чињенице о Првом свјетском рату, биће постављен на штанду Републике Српске на 58. међународном београдском сајму књига, који ће бити одржан од 20. до 27. октобра.

Наступ Републике Српске на сајму у Београду биће посвећен 100. годишњици Сарајевског атентата и почетку Првог свјетског рата.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић најавио је да ће наступ Српске бити посвећен "стогодишњици узрока и повода Сарајевског атентата и стварних узрока отпочињања Првог свјетског рата 1914. године".

- Желимо да не само изгледом нашег штанда, на којем ће посебно мјесто имати наш Стуб истине, као пандан стубу срама и лажи, него и програмом који припремамо, пошаљемо поруку свима који покушавају да прекроје и својим интересима подреде историјска факта и затрпају истину о рату који је много зла нанио свима који су у њему учествовали - рекао је Цицовић.

Каже да ће у сусрет тој годишњици на штанду Републике Српске, као и на посебним трибинама у другим сајамским салама, бити одржани разговори са књижевницима из Српске и Србије, са научницима, академицима и универзитетским професорима.

- Књиге у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, те издања која су припремиле библиотеке, матичне и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске биће промовисане на сајму - каже Цицовић и додаје да ће, као и прошле године, посљедњег сајамског дана на штанду Републике Српске бити проглашена најтраженија књига.

Међу издавачима из Српске који ће се представити на београдском сајму је и Завод за уџбенике Источно Сарајево.

- Наша издања представићемо на засебном штанду, а посебну пажњу посветићемо романима са конкурса "Златна сова". Осим побједничког романа "Обала" Живојина Ивковића, промовисаћемо и дјела која су заузела друго и треће мјесто "Црно пиле које бежи" Ивана Златковића и "Повратак Ж-а" Петра Пјешевца - каже портпарол Завода Дејан Керлета.

На сајму у Београду учествује и Задужбина "Петар Кочић" Бањалука - Београд.

- Задужбина ће, као и претходних година, имати засебан штанд, а потрудићемо се да љубитељима књиге понудимо најбоља дјела из наше издавачке ризнице. Осим десет нових наслова, представићемо и издања из наше двојезичне библиотеке "Преводи", која је била актуелна и на сајмовима у другим европским земљама гдје смо били учесници - казао је главни уредник и директор Задужбине "Петар Кочић" Бањалука - Београд Никола Вуколић.

Вече српских пјесника

На београдском сајму, који носи слоган "Простори слободе", биће одржане промоције издања више издавачких кућа из Републике Српске. Осим Завода за уџбенике и Задужбине "Петар Кочић", своја дјела представиће и "Глас", "Бесједа"... Традиционално књижевно вече поезије српских пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расијања биће одржано 24. октобра код Стуба истине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана