Српски писци најпопуларнији

Александра Маџар
Српски писци најпопуларнији

Бањалука - Књиге "Ја. И нико мој" Александра Тијанића, "Таи" Горана Гоцића и "Спас" Исидоре Бјелице најпродаванија су дјела у књижарама Републике Српске.

Жанровски и садржајно потпуно различите ове књиге су својом оригиналношћу пронашле пут до читалаца, потврдили су у бањалучкој књижари "Култура".

- Осим Тијанићеве књиге велико интересовање изазвао је и роман Горана Гоцића. И Исидора Бјелица увијек има своје вјерне читаоце, тако да се ове три књиге заиста добро продају - рекла је Тања Тодоровић из књижаре "Култура".

Тијанићева књига садржи мноштво ауторових текстова, записа, писама и полемика у којој је јасан и препознатљив његов лични став и стил, као и осјећај за детаљ, бриткост  и инвентивност.

- Престижно НИН-ово признање и ове године донијело је велику популарност и читаност награђеном дјелу па се књига "Таи" са разлогом нашла на другом мјесту - казала је Тодоровићева.

Основна карактеристика Гоцићевог дјела јесте жанровска неуједначеност. "Таи" посједује елементе есеја, путописа, мелодраме, епистоларне форме због чега је читаоцима "тешко да са њим изађу на крај", што их и привлачи овој књизи.

За роман "Спас" Исидора Бјелица је рекла да је њен брутално искрен запис на ивици смрти, што је и привукло читаоце.

- Популарни писац Харуки Мураками нашао се на четвртом мјесту на листи најпродаванијих са најновијом књигом "Безбојни Цукуру Тазаки и његове године ходочашћа". Ријеч је о књижевнику кога читаоци воле - казала је Тодоровићева.

На листи најпродаванијих књига одмах из Муракамијевог романа је дјело "Можда небо зна" Гијома Мусоа. Да је Паоло Коељо годинама међу омиљеним писцима широм свијета доказује и добар пласман његовог романа "Рукопис откривени у Акри", који је у домаћим књижарама на шестом мјесту најтраженијих дјела.

- И даље влада велико интересовање за књигу "А планине одјекнуше" Халеда Хосеинија која је објављена прошле године у мају. Читаоци овог писца познају по претходним бестселерима "Ловац на змајеве" и "Хиљаду чудесних сунаца", па је и то утицало да на добру продају нове књиге - каже Тодоровићева.

Осмо мјесто на листи најпродаванијих књига заузео је "Доктор Слип" Стивена Кинга, а девето "Дезоријентисани" Амина Малуфа. На зачељу листе нашао се добитник НИН-ове награде  2012. године Александар Гаталица романом "Велики рат", за који је добио ово угледно признање.

Свјетска листа

Прошла година на свјетском књижевном тржишту била је у знаку мистерије и узбуђења. Међу пет најпродаванијих књига нашле су се "Пакао" Ден Брауна, "И планине одјекнуше" Халиеда Хосеинија, "Зов кукавице" Роберта Галбрајта (књига коју је Џоана Роулинг писала под псеудонимом).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана