Српска енциклопедија - књига над књигама за све Србе

Глас Српске
Српска енциклопедија - књига над књигама за све Србе

Нови Сад - У Новом Саду данас је представљен други том "Српске енциклопедије", капитално издање "Матице српске", које популарно називају "књигом над књигама" за цјелокупан српски народ у Србији, земљама окружења, Европе и свијета. Предсједник Србије Томислав Николић рекао је у поздравном говору да је "Српска енциклопедија" најљепши поклон грађанима земље пред сутрашњи Дан државности.

"Српска енциклопедија' је заиста најлепши поклон грађанима за Дан државности Србије. Тим више јер је такво капитално дело било сан свих правих српских интелектуалаца, који је сањан и у 19. и у 20. веку. Зато смо такву књигу одавно дуговали себи и својим потомцима", рекао је Николић у свечаној сали "Матице српске".

Он је оцијенио да је "Матица српска" оваквим издавачким подухватом већ постала незванични српски енциклопедијски-лексигографски завод.

"Матица српска' је због објављених капиталних наслова, као и наслова у припреми, без претеривања већ постала незванични српски енциклопедијско-лексикографски завод. То је саборна српска културна институција, изузетне интелектуалне снаге осособљена за најсложеније енциклопедистичке послове", рекао је Николић.

Он тврди да ће држава Србија и материјално и на све друге начине увијек стајати иза изузетно значајног посла којим се бави "Матица српска".

"Држава ће увек стајати иза 'Матице српске', јер подржавајући њену делатност помажемо науку и културу целог српског народа, као и целог друштва у Србији. На то нас обавезује њено досадашње дело", истиче предсједник Србије.

Он је подсјетио да је "Матица српска" преживјела и наџивјела многе темљене промјене друштвено-политичких система.

"Преживела је измене државних граница и типове државне организације. Смене интелектуалних и духовних тенденција, као и погледа на свет, али је увек остала драгоцени светионик српске културе и науке на чему су јој српска држава и народ заувек дубоко захвални", нагласио је Николић.

О "Српској енциклопедији" говорили су и академик Предраг Пипер и предсједник "Матице српске" Драган Станић.

У умјетничком дјелу програма наступили су Новосадски камерни хор са диригентом Божидаром Црњанским и Гудачки квартет "ТАЈЈ".

Други том "Српске енциклопедије" представио је све одреднице везане за слово "В", а њен највећи дио посвећен је Војводини.

"Српска енциклопедија" има 978 страна енциклопедијског формата, а њен садржај окренут је научно утемељеним и ваљано написаним свједочењима о најзначајнијим историјским дешавањима за Србе и српски народ.

Капитално дјело заједнички су издали Матица српска, Српска академија наука и умјетност /САНУ/ и Завод за уџбенике.

Промоцији "Српске енциклопедије" присуствовали су и представници Владе АП Војводине, града Новог Сада, као и Српске православне цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана