Соња Бикић: Мистичност умјетности у Подводном свијету

Александра Маџар
Соња Бикић: Мистичност умјетности у Подводном свијету

Бањалука - Стваралачку енергију усмјерила сам на два нова циклуса "Подводни свијет" и "Етно-циклус", иако у свом депоу имам довољно радова за излагање.

Испричала је ово за "Глас Српске" академски сликар и керамичар Соња Бикић из Бањалуке, која ће у априлу плодове дугогодишње инспирације представити у својој новој галерији.

- За циклус "Подводни свијет" направила сам веома занимљиве шкољке. Већ имам визију како ће изгледати рибе и маске, које су ми биле асоцијација на медузе - рекла је Бикићева.

Изложбом у Музеју савремене умјетности Републике Српске, како је рекла, отворила је много тема, које ће настојати да заврши стваралачким експериментима, али и да одговори на питања која је поставила самој себи и другима.

- Са мотивима плавог веза у "Етно-циклусу" планирам да вајарском техником направим столњак од порцелана. Почела сам мало да се "играм" са порцеланом - казала је ова умјетница.

Додала је да су припреме за отварање галерије у току, али да још нема осјећај како ће изгледати рад у новом умјетничком простору.

- До сада сам имала девет самосталних изложби, а сада ћу имати једну сталну поставку у галерији. Увијек су ми све изложбе доносиле само добро, надам се да ће тако бити и у новом простору - нагласила је Бикићева.

Инспирацију је пронашла и у прављењу накита од порцелана.

- До сада сам завршила много уникатног прстења, брошева, минђуша, шналица. Сви предмети су доста необични и надам се да ће посјетиоцима моје галерије привући пажњу - казала је Бикићева.

Циклуси у којима је раније испољила своје технике рада са керамиком, као што су "Птице мира", "Анђели", "Лотос", "Голубови", красиће полице и зидове галерије.

Дјела ове умјетнице присутна су и на свјетском тржишту, а она је и прошле године традиционално своје радове и Републику Српску представљала на Сајму културе у Њемачкој.

- Тамо сам однијела циклус "Бијеле пахуљице", које су заиста изазвале пажњу посјетилаца. Изненадила сам се да су Нијемци куповали керамичке пахуљице од десет евра, а у продавницама су имали савршене фабричке за два евра. Срећна сам што постоје људи који цијене ручни рад и надам се да ћу и ове године бити тамо - казала је Бикићева.

Школа керамике

- Веома се радујем априлу, када ће, у организацији Музеја Републике Српске, почети школа керамике. Драго ми је да ћу своје знање и искуство подијелити са групом коју ћу водити. Бићу задужена за старије полазнике, а млађе колегинице радиће са младим људима који желе да праве предмете од керамике - казала је Соња Бикић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана