Славенку Терзићу награда “Владимир Ћоровић”

Агенције
Славенку Терзићу награда “Владимир Ћоровић”

Гацко - Уручењем награде “Владимир Ћоровић” овогодишњем добитнику Славенку Терзићу из Београда за књигу “Стара Србија 19. и 20. вијека – драма једне цивилизације” у Гацку су завршени 15. Ћоровићеви сусрети писаца и историчара.

Терзић, којем је награда уручена синоћ, у књизи је обрадио шире раздобље, настојећи да на основу архивске и друге грађе расвијетли период историје, када она није дозвољавала генерацијама Срба да остану по страни.

У образложењу награде “Владимир Ћоровић”, жири је истакао да је тема о којој Терзић пише од изузетног значаја за разумијевање српског народа у 19. и 20. вијеку, напомињући да је подједнако важан и синтетички приступ њеној обради за који се Терзић опредијелио.

Цјеловит поглед на историју простора старе Србије /Рашка, Косово и Метохија, Скопско-тетовска област/, како се наводи, обогатио је веома скромна постојећа знања.

На овогодишњем скупу историчара научне радове је пријавило 38 еминентних историчара.

“Ћоровићеви сусрети писаца” и “Научни скуп историча” у Билећи и Гацку окупили су бројне еминентне писце и историчаре из БиХ, Србије, Румуније, Грчке и Русије.

Покровитељи манифестација су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарства науке и технологије и Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета”, те општине Билећа и Гацко, а организатори су одбори “Просвјете” у ова два мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана