Шкотска: Украдена скулптура Хенрија Мура

Aгенције
Шкотска: Украдена скулптура Хенрија Мура

Врло вријдна бронзана скулптура енглеског умјетника Хенрија Мура украдена је из једног парка у западној Шкотској.

Скулптура позната под именом "Стојећи лик" је једна од укупно четири Мурове скулптуре које се налазе у Glenkiln Sculpture Parkу у у близини места Шавхед.

Шкотска полиција је саопштила да се ради о умјетничком дијелу велилке вриједности и позвала евентуалне свједоке да контактирају полицију како би се крадљивац открио што прије.

"Стојећи лик" само једно од уметничких дијела чувеног апстрактног енглеског умјетника који је умро 1986. године у 88. години, а које је било предмет крадљиваца у посљедње вријеме.

Прошлог новембра једна Мурова скулптура вриједна око пола милиона фунти је украдена из Фондације умјетника која се налази Хертфордширу, а два човјека су касније признала да су украла његову скулптуру "Sundial", коју су продали за око 50 фунти.

Године 2010. Мурова слика "Three Reclining Figures On Pedestals" украдена је из једне галерије у Ворчестерширу у Енглеској.

Glenkiln Sculpture Park у коме се налазила скулптура "Стојећи лик" је основао локални земљопоседник Вилијам Кесвик између 1951. и 1976. године, а Мурову скулптуру је купио након што је видио на једној изложби. Хенри Мур је наводно био одушевљен Кесвиковом намјером да је постави на отвореном простору.

"Не знам да ли је Кесвик био инспирисан једном од мојих изиложби на отовореном или док је живио у Кини неколико година и где има много примјера монументалних скулптура које се налазе на отвореном простору.У сваком случају купио је ову скулптуру и поставио је на својој фарми у Шкотској на постољу од камена. Био сам након извјесног времена тамо и одушевљен сам како се добро уклопила у околину" рекао је том приликом Мур.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана