Скандал и дисквалификација потресају Оскаре

Б92, Танјуг
Скандал и дисквалификација потресају Оскаре

Америчка филмска академија одлучила је 29. јануара да дисквалификује пјесму "Alone Yet Not Alone" из даљег такмичења за Оскара, након што је утврђено да је њен аутор утицао на остале чланове Акадмеије током избора номинованих пjесама.

Музичар Брус Бротон, иначе бивши гувернер Америчке филмске академије и члан садашњег Управног одбора, прекршио је строга правила која утврђују избор номинованих за најпрестижнију филмску награду, тако што је члановима Академије слао поруке са циљем да скрене пажњу на његову композицију "Alone Yet Not Alone", преноси Гардијан.

"Без обзира на то колико добре биле нечије намере, кориштење своје позиције бившег гувернера и члана садашњег Управног одбора у сврху промоције свог приједлога за Оскара доприноси стварању слике неправредног такмичења", наводи се у саопштењу предјседнице Академије Шерил Бун Ајзакс.

Бротон, чија је пјесма "Alone Yet Not Alone" из истоименог филма била номинована за Оскара за најбољу оригиналну пјесму, казао је да је разочаран одлуком Академије.

"Искључен сам из такмичења којем су претходили мјесеци промоције и реклама. Све што сам урадио јесте да сам замолио људе да пронађу пјесму и узму је у обзир", изјавио је Бротон.

У трци за Оскара за најбољу пјесму сада су преостале композиције "Happy" (Грозан ја 2), "Let It Go" (Залеђено краљевство), he Moon Song" (Она), "Ordinary Love" (Mandela: Long Walk to Freedom).

Занимљиво је да су након саопштења списка номинација за Оскара 16. јануара, бројни медији повели дебату о томе како се пjесма "Alone Yet Not Alone" нашла међу номинованима. Наиме, филм "Alone Yet Not Alone", независна драма проткана причом о хришћанству, проша је прилично незапажено у САД, доживевши кратак живот у малом броју биоскопа, док за пjесму из филма до саопштења номинација скоро нико није чуо.

Иначе, процес предлагања за номинација за Оскара одвија се тако што 240 чланова Америчке филмске академије добија дискове са копијом пjесме, њеним називом и називом филма за који је снимљена. Гласачима нису позната имена аутора пjесме, и свако од њих треба да предложи пет пjесама за које сматрају да би требало да се нађу у трци за Оскара. До коначних пет номинација долази се једноставним сабирањем гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана