Шетња изложбом уз ријеч кустоса

Цвија Мркоњић
Шетња изложбом уз ријеч кустоса

Бањалука - Прво стручно вођење кроз изложбу које је одржано у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци привукло је бројне посјетиоце.

Љубитељи умјетности испунили су изложбени простор музеја и пажљиво пратили ријечи аутора поставке "Из/узетности - Савремене визуре културне баштине. Нове смјернице будуће сталне поставке" др Сарите Вујковић.

Она је радозналој публици у сриједу увече објашњавала како су настала изложена дјела и шта су умјетници жељели да искажу својим радовима. Ријеч је о изложби која је отворена 13. фебруара поводом десет година постојања и рада Музеја савремене умјетности РС.

Вујковићева је навела да је стручно вођење кроз изложбу одлична прилика да публици детаљно приближи домаћу савремену умјетничку сцену. Најавила је да ће у оквиру вођења бити организовани и разговори са умјетницима.

- На овај начин желимо да се приближимо публици и да им објаснимо оно што можда довољно не разумију док сами разгледају поставку - казала је Вујковићева.

Борјана Мрђа и Миодраг Манојловић су међу 32 умјетника чија су дјела обухваћена овом поставком и такође су учествовали у првом стручном вођењу.

Манојловић је представио рад који је настао 2006. године, а састоји се из слике, текстуалног дијела и звука.

- Изабрао сам лице као најекспресивнији дио тијела и језик као симболички систем човјека којим он комуницира. Лице изговара двије групе ријечи, а оне се исписују на поду, као филм, само што титл излази у простор. Овај рад постаје умјетничко дјело оног тренутка када посјетилац дође и постане његов дио - објаснио је Манојловић.

Посјетиоцима је кроз изложбу приказано како данас савремена умјетност има потребу да говори на више начина. 

Борјана Мрђа је говорила о раду "Крила" од којег је, како каже, за њу све почело на пољу умјетности. Причала је публици о својој романтичној визији умјетности, разочарању и страху од будућности.

- Случајно сам наишла на те двије гране, спојила их и поклопило се оно што сам видјела и што сам проживљавала. Схватила сам да су то та моја одсјечена крила - рекла је Мрђа.

Казала је да је то био рад послије којег је почела да промишља о тијелу, свом односу са друштвом, али и о себи као жени и умјетници.

Гери Форели

Ирски умјетник Гери Форели поштом је слао своје радове Музеју савремене умјетности Републике Српске за њихову "Збирку поштанске умјетности", која заправо нигдје и не постоји.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана