Савремене визуре различитих генерација

Александра Маџар
Савремене визуре различитих генерација

Бањалука - У духу умјетности, путујући кроз вријеме и храбро корачајући у будућност, испуњен пријатељима и врхунским ствараоцима Музеј савремене умјетности Републике Српске прославио је десет година исконске преданости раду.

Велики број посјетилаца, као и бројне личности из јавног и културног живота Српске, али и региона стрпљиво су обилазили Музеј и уживали у изложби "Из/Узетности - Савремене визуре културне баштине/Нове смјернице будуће сталне поставке", која је отворена у четвртак увече.

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија отворио је изложбу истичући да је десет година рада ове установе културе велики догађај за Бањалуку и Српску. Изложбу је поставила музејски савјетник др Сарита Вујковић, а поставка обухвата дјела 32 умјетника међу којима су Миливоје Унковић, Љубомир Гајић, Живко Грозданић Гера, Младен Миљановић, Раденко Милак...

Вођена емоцијама и поносом на досадашњи рад и успјех, као и богатством умјетности које су умјетници оставили својим дјелима, директор Музеја савремене умјетности РС Љиљана Лабовић-Маринковић није могла сакрити узбуђење поводом јубилеја.

- Срећна сам што смо овдје да забиљежимо значајан тренутак у историји наших малих живота, али великој историји ових великих времена - казала је Лабовић-Маринковић.

На свечаном отварању била је и директор Музеја сувремене умјетности из Загреба Сњежана Пинтарић.

- Посебно ми је драго јер имамо прилику да се упознамо са радовима младих умјетника и да видимо шта би они могли представити у нашем музеју - истакла је она.

Да се мрежа умјетности шири потврдио је и директор Музеја савремене уметности из Београда Владислав Шћепановић.

Своје одушевљење није могла сакрити ни представница Хрватске на прошлогодишњем Венецијанском бијеналу, мултимедијална умјетница Ката Мијатовић.

- Импресионирана сам изложбом, а посебно младим бањалучким умјетницима. Још одраније сам упозната са умјетничком сценом у РС и заиста сам изненађена како је она у кратком року направила велики искорак - казала је Мијатовићева.

На отварању изложбе био је и умјетник Владимир Перић, чији су радови обухваћени поставком "Из/Узетности", а који је заједно са Милошем Томићем представљао Србију на Венецијанском бијеналу.

 - Институција и људи који су овде запослени су моји драги пријатељи, а сматрам да Бањалука има добре ствараоце - истакао је он.

Честитке поводом десет година постојања Музеја упутили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер РС Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, као и министар цивилних послова БиХ Средоје Новић.

Видео-едиција

- Желимо да покренемо видео-радионицу која треба да представи нову умјетничку сцену кроз нови медиј како бисмо добили прву едицију видео-радова ове институције - каже Сарита Вујковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана