Шантићеве вечери поезије почињу 29. септембра

Aгенције
Шантићеве вечери поезије почињу 29. септембра

Мостар - "Шантићеве вечери поезије", 94. по реду које организују СПКД "Просвјета" Мостар и СПКУД "Гусле" биће свечано отворене 29. септембра у Шантићевом парку, најавио је предсједник мостарске "Просвјете" ђакон Бранислав Рајковић.

Рајковић је на данашњој конференцији за новинаре у Мостару рекао да је одлучено да се од ове године манифестација обиљежава као 94. по реду, јер је чињеница да је давне 1920. године, још за његова живота, у Мостару одржана "Шантићева вече".

Он је ове историјске чињенице поткријепио бројним документима који говоре о одржавању "Шантићеве вечери" 1920. када је манифестација одржана поводом 50. годишњице књижевног рада пјесника, напомињући да се до сада сматрало да су "Шантићеве вечери" установљене 1969. године.

Рајковић је најавио да ће ускоро бити издата и монографија о Шантићевим вечерима кроз коју ће се видјети континуитет ове манифестације од 1920. године, те да ће мостарска "Просвјета" настојати да врати Шантићу мјесто које му припада у Мостару, јер је он данас у овом граду запостављен.

Према програму ове манифестације, прве вечери, након свечаног отварања, у Владичанском двору у Мостару публика ће имати прилику да погледа представу мостарског Народног позоришта "Живот у смрти", која говори о животу Светозара Ћоровића, али и Алексе Шантића, у режији Ахмеда Имамовића и сценаристе Веселина Гатала.

У понедјељак 30. септембра, у Владичанском двору биће отворена изложба слика "Сунце нашег неба" мостарског сликара Бранка Радуловића, а у уторак, треће вече манифестације резервисано је за херцеговачку премијеру филма "Праг и српски сликари" сценаристе и режисера Ненада Огњеновића.

У сриједу 2. октобра у Владичанском двору у 19.00 часова биће отворена изложба документарне грађе "Трговачке фирме мостарских Срба кроз историју" и представљена књига "Штампарско-издавачка и књижарска дјелатност мостарских Срба 1878-2012" Шемсудина Златка Сердаревића.

Исте вечери, у Галерији у Невесињу у 19.00 часова биће представљена књига "Везуј конце за небо" новинарке Мире Лолић-Мочевић.

У четвртак 3. октобра, у 19.00 часова биће одржано поетско вече младих пјесника у Билећи, а у петак, 4. октобра "Вече лауреата са пјесницима Даром Секулић и Ђорђом Сладојем".

У суботу, 5. октобра у 19.00 часова у Владичанком двору у Мостару публика ће моћи да погледа представу "Нек’ му је лака црна земља", писца и редитеља Виде Црнчевић Басаре, а улоге тумаче глумци Народног позоришта из Београда Љиљана Благојевић, Соња Кнежевић и Калина Ковачевић.

"Шантићеве вечери поезије" завршавају се у недјељу, 6. октобра, када ће на великом степеништу у Старом граду бити одржано вече савремених мостарских пјесника и представљање књиге поезије "Свакодневни смак свијета" пјесника Стевана Тонтића.

Овогодишња манифестација одржава се под покровитељством градоначелника Мостара и Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана