Роман Обала усидрио читаоце

Александра Маџар
Роман Обала усидрио читаоце

Београд - Сајам књига у Београду, као највећа смотра писане ријечи у региону, и ове године за издаваче из Републике Српске има посебан значај, јер се на штанду РС свакодневно одржавају веома посјећене промоције.

Петог дана сајма промовисана је књига есеја и критика, сабраних под називом "Забиљежено" аутора Николе Вуколића у издању Задужбине "Петар Кочић" Бањалука - Београд" и "Прометеја" из Новог Сада.

- Књига "Забиљежено" је својеврсна хроника свега чиме се Никола Вуколић бави, а то су издаваштво и посао критичара. Из ње се првенствено види велико поштовање дела Петра Кочића. Сигуран сам да ће ова књига остати вредно дело у области књижевној критици - рекао је на промоцији уредник издавачке куће "Прометеј" Зоран Колунџија.

Додао је да је књига писана једноставним стилом, али да се осјећа стваралачка енергија, коју је аутор уложио да ово дјело комплетира на најквалитетнији начин.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево промовисао је јуче романе награђене признањем "Златна сова". Ријеч је о дјелима "Обала" Живојина Ивковића, "Црно пиле које бежи" Ивана Златковића и "Повратак Ж-а" Петра Пјешевца, која су заинтересовала читаоце на сајму.

- Снага награђеног романа "Обала" проистиче из настојања да се њиме поставе кључна питања данашњице. То су питања кривице и личне одговорности, релација крвника и жртве, али и колективног памћења и опраштања, физичких и духовних изгнанстава. Ријеч је о дјелу из области ангажоване литературе - истакао је књижевни критичар Младен Шукало, који је био и предсједник жирија конкурса "Златна сова".

Удружење књижевника Републике Српске Подружница Бањалука представило је јуче нове књиге својих чланова. Посјетиоци сајма имали су прилику да присуствују промоцији књиге "Два неба" Стевке Козић-Прерадовић, која је на овогодишњем сајму обиљежила и 40 година свог књижевног рада. Промовисана је и књига "Сто једанаест" Зорана Костића, а у 18 часова требало је да буде одржано књижевно вече "Код Стуба истине: п(ј)есници из Србије, Српске, Црне Горе и расијања".

Најављено је да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић данас посјетити штанд РС на београдском сајму књига.

Награде

Награда за најбољег издавача 2013. уручена је јуче на сајму издавачкој кући "Паидеија", док је признање за издавачки подухват године добило дјело Јеше Денегрија "Српска уметност 1950-1990" у издању издавачке куће "Орион арт" и "Topy". За најљепшу књигу проглашени су "Српски сликари од 14. до 18. века" Бранислава Тодића, у ликовној опреми Мирослава Лазића, које су објавили Покрајински завод за заштиту споменика културе и "Платунеум". Најбоље дјечије књиге су "Видовите приче" Љубивоја Ршумовића и Душана Петричића у издању "Лагуне" и "Кога се тиче како живе приче" Дејана Алексића, које је објавио "Креативни центар".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана