Редитељ Драган Остојић о новој представи у Народном позоришту Републике Српске: Велика илузијаотвара врата љубави

Александра Глишић
Редитељ Драган Остојић о новој представи у Народном позоришту Републике Српске: Велика илузијаотвара врата љубави

Бањалука - Представом "Велика илузија" ансамбл Народног позоришта Републике Српске под будним оком редитеља Драгана Остојића подсјетиће публику како у трци за успјехом људи често заборављају шта је суштина живота.

Свечана премијера комада који је рађен по мотивима драмског текста "Бјекство од среће" Џорџа Вокера заказана је за 16. март на великој сцени националног театра.

- Комад је необичан пре свега због тога што главне улоге играју четири жене. То је нешто што се ретко дешава чак и у савременој драматургији. Ова прича не потенцира драматичне ствари о којима свакодневно читамо у новинама - каже Драган Остојић, који је Вокеров текст први пут прочитао прије четири године.

У овој представи одлучио је да се позабави осјетљивом и важном темом - људским осјећањима.  

- Јунаци "Велике илузије" одговарају на питања: јесмо ли у потрази за љубављу (јер срећа је заправо љубав) или смо је изгубили или не желимо да је видимо ни у даљини. Они на крају препознају љубав, а у представи има и елемената крими-приче - открива редитељ који никада раније није сарађивао са глумцима из Народног позоришта Републике Српске.

Управо за први сусрет одабрао је комад који је нека врста моралног рефлектора за савременог човјека.  

- Помало смо заборавили на оно што је добро у људима, мало смо постали зли и заборавни и навикли смо на лоше. А тако је важно да имамо доброту, хуманост и пожртвовање. О томе треба проговорити јер је то на крају питање људскости. Загрли оног кога волиш - то је наша прича - рекао је Остојић.

Ансамбл националног театра гледао је и раније у представама које су гостовале у Србији. 

- Потпуно сам одушевљен овим глумцима. Пре свега, женским делом ансамбла. То је редак скуп дивних талентованих жена, али је и остали део ансамбла такође добар - оцијенио је редитељ.

Напомиње да постоје два велика разлога због којих публика треба да дође на премијеру.

- Огрнули смо се комедијом да испричамо оно што нам је важно. У представи имамо комедију и танго, а шта има лепше од тога - казао је Остојић. 

Редитељ који већ неколико деценија своју стваралачку енергију усмјерава у позориште сматра да је бављење умјетношћу данас велики изазов.

- Позориште се поново враћа својој основној функцији - да буде мисија. Полако се искључује из система, постаје топла црна кутија у коју људи дођу да оживе важне заборављене ствари - закључио је Остојић.

Представа која траје 29 година

Драган Остојић може да се похвали режијом најдуговјечније представе Народног позоришта из Кикинде. Он је прије 29 година на сцени овог театра радио комад "Настојник", који је још на репертоару.

- Када сам 1988. радио ту представу, то ми је била прва режија и носим њен усуд. Представа је расла, а ми смо се некако заљубили у те ликове и ушли су нам под кожу. Онда се то увек лепо прима код публике - каже Остојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана