Пронађена нова Леонардова слика?

Б92
Пронађена нова Леонардова слика?

Један италијански недjељник је у сриједу објавио да је пронађена нова слика ренесансног мајстора Леонарда да Винчија, на којој је насликана племкиња Изабела ди Есте.

Како је саопштено, слика је наводно идентификована као Леонардово дјело карбонском техником, која би требало да јој потврди стопостотну аутентичност.

Овај портрет племкиње, за који се вјерује да је или изгубљен или да никада није направљен, припада једној италијанској породици и чуван је у сефу у Швајцарској банци, објавио је недјељник "Сете".

Ради се портрету величине 61 х 46,5 центиметара и на њему је представљена из профила чувена италиљанска племкиња, позната као велики љубитељ и покровитељ умјетности.

"Ово је вјерна транспозиција познате скице направљене кредом које се налази у Лувру и сензационално је откриће, иако ће бити потребна и званична потврда", пише недјељник "Сете".

У тексту се цитира Карло Педрети, свјетски стручњак за дјела тосканског сликара (1452-1519), који је рекао "Могу одмах да препознам Леонардов сликарски рукопис, нарочито кад се ради о женском лицу".

Свега 15 дјела се до сада могу приписати Леонарду да Винчију, укључујући и најчувенију и најпопуларнију слику на свијету, Мона Лизу, а уколико се потврди аутентичност пронађеног дјела, биће то још један портрет племкиње коју је сликао и Тицијан, чији је била покровитељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана