Пројекција филма "Свједок" у Броду

РТРС
Пројекција филма "Свједок" у Броду

БРОД - Историјско-документарни филм "Свједок" режисера Дениса Бојића биће премијерно приказан бродској публици у петак, 27. септембра од 18 часова у амфитеатру Средњошколског-центра "Никола Тесла".

Филм је реализован у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица..

Према ријечима режисера "Свједок" тематизује страдање српског народа не само на територији БиХ него укључује сва она мјеста гдје је проф. др. Зоран Станковић радио, његов цјелокупан ратни пут.

- То је својеврсна колективна исповијест о насем страдању и једна мапа српске голготе приказана кроз филмску форму - рекао је Бојић за Радио Брод и у име читаве филмске екипе изразио захвалност сваком појединцу који дао допринос поворци и великој завршној масовној сцени сниманој у Београду када се ишло на гробно мјесто проф.др. Зорана Станковића.

Брод је мјесто велике трагедије српског народа, али мјесто које заслужује сваку пажњу када причамо о култури сјећања И памцења и надам се да је филм "Свједок" дао свој допринос те да ће трагичне и болне чињенице из Брода бити доступне не само цјелокупном српском народу него свима широм свијета и да ће остали имати прилику да све ово погледају и да науче шта се то дешавало, да подијеле емоцију породица погинулих и несталих и да ово буде наук за будућност да се никада српском народу овакве ствари не смију поновити - рекао је режисер филма Бојић.

Филм "Свједок" првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима специјалисте судске медицине из Београда проф. др Зорана Станковића, која се односе на страдања српског народа током ратних дешавања деведесетих година на простору земаља бивше Југославије.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукцију више од 7.500 жртава, проф. др Зоран Станковић једина је особа која је на овакав начин, свједочила о размјерама страдања српског народа.

Само на територији Босне и Херцеговине, проф. др Зоран Станковић радио је ексхумације и обдукције на више од тридесет масовних и појединачних гробница и то на локалитетима: Сарајева, Тузле, Сокоца, Пала, Мостара, Билеће, Требиња, Невесиња, Каменице, Зворника, Скелана, Шековића, Кравица, Сребренице, Братунца, Сандића, Рогатице, Милића, Брчког, Брода, Угљевика, Прибоја код Лопара, Купреса, Бихаћа и Мркоњић Града.

Уз архивски материјал и архивска свједочанства професора др Зорана Станковића и свједочења преживјелих чланова породица жртава, у филму су учествовали и чланови његове најуже породице и његовог обдукционог тима, али и новинари, сниматељи, адвокати.

О трагичним судбинама чланова својих породица, личним страхотама кроз које су пролазили у процесима идентификације, у филму говоре бројни припадници српског народа.

Пројекција филма је бесплатна, а ово је једна од активности коју Борачка организација општине Брод спроводи повом манифестације "Октобарске свечаности слободе 2024".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана