Принцип у центру пажње

Александра Маџар
Принцип у центру пажње

Бањалука - Промоције нових књига, представљање значајних писаца, изложбе, поучне радионице за најмлађе обиљежиће ову годину у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

- Крајем мјесеца планирали смо промоцију издања "Обнова Србистике", коју је приредио Душко Певуља, а представићемо и добитника НИН-ове награде Горана Гоцића - рекла је директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић-Зечић.

И у националној библиотеци посебна пажња ове године биће усмјерена на обиљежавање стогодишњице Првог свјетског рата и Сарајевског атентата.

- Поводом овог значајног јубилеја могу да најавим промоцију другог допуњеног издања књиге "Како сам бранио Принципа и другове" адвоката Рудолфа Зистлера и "Принцип сам о себи" психијатра др Мартина Папенхајма - истакла је Петровић-Зечић.

Атипична изложба за библиотеку биће отворена 8. марта, као поклон националне библиотеке женама, када ће бити представљена књига која се бави уређењем животних простора и вртова у "шаби шик" стилу.

- Април у библиотеци обиљежиће изложба посвећена Сими Милутиновићу Сарајлији - додала је Петровић-Зечић.

Поставка радног назива "Јасеновац", коју припремају библиотекари, предвиђена је за мај.

- То ће бити класична библиотекарска изложба, а биће постављена у оквиру међународног научног скупа "Јасеновац" у Бањалуци, на којем ће бити 30 учесника из 30 земаља - каже Петровић-Зечић.

Сарадња

- За септембар смо планирали велику изложбу коју радимо у сарадњи са Народном библиотеком Србије радног назива "Српска књижевност у Првом свјетском рату". Поставка ће бити мало прилагођена нашем простору, а један сегмент биће посвећен "Младој Босни". Из Бањалуке изложба одлази у Париз, а послије тога у Брисел, што говори о величини и значају ове поставке - каже Љиљана Петровић-Зечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана