Прича о Моглију брише границе

Александра Маџар
Прича о Моглију брише границе

Бањалука - Премијером представе "Књига о џунгли", по тексту Радјарда Киплинга и у режији Роберта Валтла, отворен је дванаести Међународни фестивал за дјецу у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Многобројни малишани и њихови родитељи, гости и учесници фестивала, као и представници јавног и културног живота Републике Српске, дугим и јаким аплаузом наградили су глумачке креације ансамбла Дјечијег позоришта РС. Глумци су и овај пут на сцени показали снагу умјетничких креација. Причу о дјечаку Моглију, који одраста с вуковима у џунгли, драматизовао је Ивор Мартинић, који је комад вјерно приближио савременим гледаоцима. Иако постављена на сцену Дјечијег позоришта РС, представа је једнако занимљива и одраслој публици јер говори о пријатељству, прихватању различитости, као и пожртвованости појединаца.

Овогодишњи фестивал отворио је министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија, истичући да фестивал има велики значај за промовисање Српске и њене културе.

Звуци џунгле и аутентичне маске одвели су публику у животињско царство у којем се, као у људском свијету, води вјечна борба између добра и зла.

- Веома сам узбуђен и срећан. У Бањалуку сам дошао са великим очекивањима, јер познајем рад овог ансамбла. Реакције публике доказале су да су моја очекивања била оправдана - рекао је Роберт Валтл.

Одушевљен симбиозом између глумаца и лутака, ансамбл Дјечијег позоришта РС описао је као један од бољих са којима је радио.

- Увијек радим представу за средину у којој стварам и моја највећа награда је када публика прихвати комад, тако је било и овај пут - казао је Валтл.

Ни глумица Божана Бијелић, која тумачи лик брижне пантере Багире, није крила задовољство што је премијера тако добро прошла, истичући да је највише радује то што су дјеца све вријеме пратила представу.

Осим Бијелићеве, у представи играју Милан Трнинић, Драган Бањац, Александар Бланић, Слободан Перишић, Душко Мазалица, Саша Терзић, Александра Спасојевић, Свјетлана Андрић, Жељко Мићевић, Ана Анђелић, Зорана Шуман и Ђорђе Јанковић. Музику за представу компоновали су Дамир Мартиновић Мрле и Иванка Мазуркијевић, кореограф представе је Ђула Черепеш, а аутор лутака, сценографије и костима је Роберт Смолик.

У оквиру ове манифестације отворена је и изложба "Најљепше лутке Словачке".

Програм

Трећег дана фестивала малишани ће од раних јутарњих часова имати прилику да уживају у представама "Ружно паче", "Херкул или освајање пакла", "На ивици неба" и "Књига о џунгли".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана