Прича из џунгле чека дјецу

Александра Маџар
Прича из џунгле чека дјецу

Бањалука - Све је спремно за 12. међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци, чију ће завјесу 6. октобра у 18.30 часова подићи представа "Књига о џунгли" у режији Роберта Валтла.

Роман нобеловца Радјарда Киплинга за позориште је драматизовао Ивор Мартинић. Често награђивани редитељ представа за дјецу Роберт Валтл на јучерашњој прес конференцији у Дјечијем позоришту РС рекао је да је у Бањалуку дошао са великим очекивањима.

- Познајем рад Дјечијег позоришта РС и глумце, па сам вођен тиме пред њих постављао велике захтјеве и давао велику одговорност јер је књига јако амбициозна - истакао је Валтл.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић подсјетио је да је нови комад на репертоару копродукцијски пројекат са "Мини театром" из Љубљане, у оквиру међународног европског пројекта Позоришна номадска академија.

- Јако сам поносан што су на овој представи радили врсни умјетници, као што је Роберт Валтл, Ивор Мартинић и Роберт Смолик - казао је Бјелошевић.

Истиче да је ансамбл имао прилику да сарађује и са познатим плесачем и кореографом Ђулом Черепешом, као и са Дамиром Мартиновићем Мрлетом и Иванком Мазуркијевић, који су своју креативност донијели кроз музику.

- Свечано отварање фестивала биће одржано у недјељу, 6. октобра, у 18.30 часова, а најмлађа публика имаће прилику да до 10. октобра ужива у различитим позоришним остварењима - додаје Бјелошевић.

Овогодишњи фестивал биће у знаку Словачке, а посјетиоци ће имати прилику да погледају изложбу Музеја из Братиславе "Најљепше лутке Словачке". Посљедњи дан фестивала Позориштанце "Пуж" из Београда у част награђених извешће представу "Храбри кројач".

Атракција из јапана

Глумачке креације на фестивалу показаће позоришта из Србије, Словеније, Словачке, Бугарске, Македоније, Јапана, Русије. Атракција на овогодишњем фестивалу је свакако Хаику театар из Јапана, као и Старо позориште Карола Спишака из Словачке, који су тражили осам часова за техничку монтажу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана