Преминуо Милосав Буца Мирковић

Танјуг
Преминуо Милосав Буца Мирковић

Есејиста, позоришни и књижевни критичар, пјесник и публициста Милосав Буца Мирковић преминуо је у ноћи између недеље и понедјељка у Београду у 81. години, речено је Танјугу у Удружењу драмских умјетника Србије (УДУС).

Рођен је 29. јуна 1932. године у Александровцу. Приказе, критику и прозу писао је у "Студенту" почев од 1952. Угледни новосадски "Летопис Матице Српске" први рад му је штампао још 1953. године, док са позоришном и ликовном критиком започиње у "Младости".

У уредништву часописа "Дело" проводи више од 20 година, књижеве критике пише у "Београдској Недељи", "Политици Експрес" и "Илустрованој Политици".

За скоро 60 година рада, објавио је више од 16.000 текстова. Објавио је и 20-ак књига поезије, неколико драма и књига о позоришној умјетности, десетине ликовних критика и есеја…

Награду за књижевну критику "Милан Богдановиц" добио је 1972. године. Био је секретар Српске књижевне задруге, управник ЈДП-а, од септембра 1974. до половине 1977. године, уредник културне рубрике НИН-а, до септембра 1983. године, од када је био уредник романа у "Просвети".

Више пута је био у разним жиријима као што жири за избор НИН-ове награде и Стеријиног позорја. Један је од оснивача бројних фестивала широм Србије као што су "Дани комедије" у Јагодини или "Матићеви дани" у Ћуприји.

Мирковић је добио Награду за животно дјело Удружења књижевника Србије, Златно перо, Златну значку КПЗ Србије, Златни беочуг КПЗ Београда, Златни прстен, три прве награде за најбољи есеј о глумцу, награду "Милан Богдановић" за најбољу новинску књижевну критику, "Златни ћуран" о тридесетогодишњици Дана комедије и многе друге.

Како је саопштено из УДУС-а, 24. септембра, у 12 сати у капели у Делиградској је опроштај, а сахрана ће бити одржана у Александровцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана