Преминуо култни редитељ Ален Рене

Танјуг
Преминуо култни редитељ Ален Рене

Француски редитељ Ален Рене преминуо је 1. марта у Паризу у 91. години, објавио је његов дугогодишњи продуцент Жан-Луј Ливи.

Током каријере дуге више од шест деценија, Рене, који је био уједно и сценариста у монтажер, снимио је 18 дугометражних филмова од којих су најпознатији "Хирошима љубави моја", његово дебитантско остварење из 1959. и "Прошле године у Маријенбаду" (1961).

Сматран је јединим од главних представника тзв. "новог филма" и оцем европског кинематографског модерниза, раме уз раме са Робертом Роселинијем, Ингмаром Бергманом и Микеланђелом Антонионијем.

Експериментални редитељ, који је волио да себе преиспитује сваким новим остварењем, Рене је тежио да у филму обједини разне умјетности од књижевности, преко позоришта до музике и сликарства, па чак и стрипа.

У својим дјелима је обрадио разне теме, попут историје, сјећања, политичког ангажмана, умјетности, интиме, друштвених односа, меланхолоје и смрти.

Сценарија за његове филмове често су писали позната пера, међу којима Маргерит Дирас и Хорхе Семпрун.

Његов посљедњи филм "Aimer, boire et chanter" (Вољети, пити и пјевати) приказан је на овогодишњем филмском фестивалу у Берлину.

Добитник је бројних награда, међу којима су два Цезара за најбољу режију за филмове "Providence" (1978) и "Smoking/No Smoking" (1994), као и једног Оскара за најбољи краткометражни филм "Van Gogh " (1949).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана