Представљена књига прича Саве Штрпца Звјездан

Aгенције
Представљена књига прича Саве Штрпца Звјездан

Београд - У Београду је вечерас представљена књига прича "Звјездан", чији је аутор Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра "Веритас", који је истакао да његова књига представља литерарни повратак у Крајину. Штрбац је рекао да је "Звјездан" вишезначна ријеч која обједињује назив за његових осам прича објављених у овој књизи.


Он је навео да су "звјездани" људи који су мало "ишчашени" и нису свакодневни, то су људи "који имају снаге и храбрости да пробијају облаке да би дошли до звијезда".

"То су људи након којих ћемо се ми вратити у Крајину и то је порука ове књиге. Ово није типична књига Саве Штрпца, не пишем овдје о мртвима, него о живима, о људима из Крајине, углавном са буковачког и равнокотарског подручја, људима који су се разишли по цијелом свијету и који су веома интелигентни", рекао је Штрбац Срни.

Штрбац је нагласио да у књизи пише о живим људима, јер предјели без људи нису ништа и људи чине суштину сваког подручја, па тако и Крајине.

Он је додао да су у књизи мало измијењена имена, али су истинити догађаји у којима и он сам учествује.

"Пишем у првом лицу, пратим те људе, било да сам био судија, помагао им да се врате, трагао за њиховим несталима", рекао је Штрбац, који је познати истраживач злочина над Србима у Хрватској.

Рецензент књиге, књижевник и књижевни критичар Душан Ђаковић, рекао је да су "Сави Штрпцу музе, а можда и богови дали угарак крајинске ватре као умјетнику, а не само правнику".

"Он тај угарак са поносом носи као крајинску судбу, злу судбу, плачући и пјевајући како то чине велики умјетници", истакао је Ђаковић, додајући да ће ова књига о страховитој судбини српског народа имати своје читаоце.

Он је рекао да Саво Штрбац, својом седмом књигом, путује кроз вријеме и просторе Крајине, исписујући суровост живота.

Промоцији књиге у згради општине Нови Београд присуствовали су и предсједник Асоцијације удружења избјеглица из Хрватске Милојко Будимир, историчар и истраживач злочина над Србима Миливоје Иванишевић, као и многобројни Крајишници.

Књигу је објавио Документационо-информативни центар "Веритас", а штампана је у "Графиду" у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана