Пред публиком Нушићева комедија

Александра Глишић
Пред публиком Нушићева комедија

Бањалука - Представа "Ожалошћена породица" Бранислава Нушића, у режији Николе Пејаковића, биће нови комад на репертоару Народног позоришта Републике Српске, који ће на сцени заживјети у децембру.

Потврдио је ово за "Глас Српске" директор националног театра Српске Ненад Новаковић, откривајући детаље репертоара 84. сезоне, која је свечано отворена 18. октобра увече премијером представе "Четрнаеста" и додјелом кућних награда. 

За најбољу глумицу проглашена је Миљка Брђанин-Бабић, а награђен је и комплетан мушки глумачки ансамбл представе "С планине и испод планине", коју је по мотивима прича Петра Кочића режирала Стела Корљан. Најбоља представа протекле сезоне је "Кухиња" Петера Хандкеа у режији Младена Матерића.

"Четрнаеста" је испраћена бурним аплаузима, мада су се у публици чули и коментари да је представа требало да има паузу.

- За глумца је велика част када добије награду од позоришне куће у којој је стално ангажован. Са овом наградом добијам и нову врсту одговорности јер морам да потврдим признање. Народно позориште ће ми као матична кућа увијек бити приоритет - рекла је Миљка Брђанин-Бабић, која игра и у представи "Четрнаеста" редитељке Ана Ђорђевић.

Комад се бави Сарајевским атентатом и бројим личностима које су биле везане за тај историјски догађај.

- Ријеч је о озбиљној теми, а сви заједно носимо одговорност јер тумачимо историјске ликове. Пошто сви играмо више ликова у представи, трансформације су веома захтјевне. Документаристички приступ представи није једноставан. Надам се да ће публика долазити на час историје који овај комад представља јер он има едукативан карактер - каже Брђанин-Бабић. која је протекле сезоне имала двије премијерне представе, "С планине и испод планине" и "Кухињу".

Награду у име ансамбла представе "С планине и испод планине" примио је глумац Дејан Андрић, који је сарадник Народног позоришта РС.

- Рад са ансамблом представе "С планине и испод планине" је дивно искуство. Ансамбл је створен баш за ту представу јер га не чине само глумци Народног позоришта РС, него и студенти бањалучке Академије умјетности, али и они који су дипломирали, а немају сталне ангажмане. Јавност Републике Српске имала је прилику да погледа сав глумачки потенцијал на који може да рачуна сљедећих година - казао је Андрић.

Подсјетио је да у представи учествују и чланови ЦКДУМ "Веселин Маслеша".

- Уз добру композицију и хармонију, редитељка Стела Корљан је из свих чланова ансамбла извукла максимум и доказала да се представа може радити и са људима који нису професионални глумци. Зато ме није изненадила награда коју смо добили јер је то заиста ансамбл представа - истакао је Андрић.

Невербални театар

- Драго ми је што је "Кухиња" проглашена за најбољу представу јер је то и заслужила. Редитељ Младен Матерић представом "Кухиња" вратио нас је на Академију умјетности, због покрета на којем је и заснован цијели комад. Невербални театар је веома занимљиво искуство, а рад на овој представи био је право задовољство, због одличног редитеља који годинама режира у позориштима Француске - каже глумац Александар Стојковић Пикси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана