Повратак игри кроз позориште

Александра Маџар
Повратак игри кроз позориште

Бањалука - Школе глуме у позориштима Републике Српске постале су веома популарне, а све је више младих људи који желе да покажу свој таленат на сцени.

Глумци који су покренули школе кажу да су оне вишеструко корисне и да пружају шире образовање за школарце.

Позитиван примјер дали су глумци из Студија "Јазавац" који дјелује у оквиру бањалучког Градског позоришта "Јазавац". Они су на сцени овог театра имали двије успјешне премијере, "Андрију" и "Исповијести генерације 19ХХ".

- Студио "Јазавац" покренула сам из најискреније потребе желећи да младима омогућим да на једном мјесту обогате своје знање о позоришту и глуми, али и о култури уопште - рекла је један од оснивача Градског позоришта "Јазавац" глумица Драгана Марић.

Сматра да су школе глуме неопходне јер млади људи често немају изграђену навику одласка у позориште.

 - Циљ нам је да чланови студија стекну одређена искуства у комуникацији, понашању, говору, али и да заволе чудни и дивни свијет позоришта - истакла је Марићева.

Своје искуство и таленат са заљубљеницима у позориште несебично дијели и глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић. Она већ девет година са Санелом Видовић ради у Српцу, гдје су основале Аматерско позориште "Миленијум".

- Тренутно радимо на представи "И дјевојчице играју фудбал" по тексту Ђурђе Лили, а до сада смо имали седам премијера - казала је Зрнићева.

Указала је и на чињеницу да школе глуме утичу и на повратак традиционалним вриједностима које су занемарене. 

- Рад са младима је изузетно одговоран посао. Часови глуме омогућавају да се школарци врате игри, да боље разумију себе, али и људе из своје околине - казала је Зрнићева која своје глумачке вјештине преноси и на чланове Студија "Јазавац".

"Живко Десница"

- Омладински драмски студио "Живко Десница" у оквиру Позоришта Приједор до сада је изњедрио три генерације младих глумаца. Ријеч је о групи позоришних ентузијаста који имају од 15 до 19 година и који су изабрали да своје слободно вријеме проведу у позоришту. Са њима ради глумац Дејан Батоз, а до сада су извели три представе: "Ловчева кћи", "Иза маске" и "Општа болница" - рекао је директор овог позоришта Зоран Барош.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана