Потписан споразум о финансирању Андрићевог института

Aгенције
Потписан споразум о финансирању Андрићевог института

Београд - Министар просвјете и науке Србије Томислав Јовановић данас је у Београду са директором Андрићевог института Емиром Кустурицом потписао уговор о научно-инстраживачким активностима и финансирању Института за 2014. годину.

"Данас је веома важан дан у историји српског народа, јер се овим уговором уводи правни основ између двије републике, а Андрићев институт постаје врло озбиљна институција која се брине о томе да се не заборави ко смо, шта смо и гдје ћемо", оцијенио је Кустурица.


Он је прецизирао да ће Србија данас уплатити половину од укупне суме, која ће бити потребна за функционисање Института, односно 170.000 евра на годишњем нивоу, а да је Република Српска до сада дала већ једну трећину.

Кустурица је напоменуо да је Јовановић помогао да прије двије године почне изградња и опремање Андрићевог института, који је већ трећи мјесец дјелује.

"Данас потписујемо уговор који је био зачет прије двије године, а већ од сутра можемо очекивати помоћ из Србије. Ово је први пројекат двије владе које успјешно сарађу и реализују читав научно-истраживачки програм", рекао је Кустурица.

Он је најавио у оквиру овог пројекта програм Одјељења за историју и књижевност, гдје би требало да се направи књижевна свеска, односно "нова лингвистичка екскурзија" и да се лоцира српски језик, односно књига која ће говорити о српском језику, његовом поријеклу и поријеклу језика у окружењу.

Говорећи о новцу за рад Андрићевог института, који по пола финансирају двије владе, Кустурица је навео да је новац само подршка истраживачима, програмима и озбиљним пројектима, међу којима је и обиљежавање Видовданског устанка, односно 100-те годишњице атентата на Франца Фердинанда.

Он је подсјетио да ће то бити обиљежено у Андрићграду 28. јуна, те да постоји велика могућност да се добар дио тог програма деси и у Београду.

Кустурица је навео да постоји и идеја великог пројекта да се воћкама засади милион хектара, те подсјетио на идеју Јовановића да се направи "шљивенград" у Прокупљу, одакле је министар.

Он је навео да је тај пројекат сувише утопијски да би био реализован, али да мисли да ће то бити могуће једног дана када буде још боља атмосфера.

Кустурица је навео да су у Андрићевом институту истраживачи из иностранства, Србије и Републике Српске, да су програми научни и истраживачки, али да ће у њих бити укључивани и људи из иностранства, те да ће све бити интернационализовано, али ће градиво бити мање-више из наше прошлости.

Он је подсјетио да су чланови Управног одбора Андрићевог института Матија Бећковић, Мирослав Перишић, Новак Ђоковић и да ће бити допуњен са још двојицом људи.

Министар Јовановић је рекао да је ово први уговор између двије републике из области образовања, који финансирају Србија и Република Српска и да потписивањем овог уговора Андрићев институт и професор Емир Кустурица постају дио образовања Србије.

Он је изразио задовољство што постоји значајно већи искорак у образовању Србије, са жељом да се сарадња настави и прошири и у другим областима на добробит српског народа, те навео да нема позитивнијег примјера у образовању од Кустурице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана