Поход читалаца на Гласов сајам

Александра Глишић
Поход читалаца на Гласов сајам

Бањалука - Ријека читалаца посјетила је протеклог викенда 18. "Гласов" сајам књиге, школског прибора и канцеларијске опреме, а свако је за себе пронашао комадић писаног царства.

Сви штандови били су једнако добро посјећени. Најмлађи читаоци са радозналошћу су разгледали књиге издавачке куће "Пчелица" из Чачка, "Креативног центра" из Београда", "Лагунина" издања за дјецу.

Старији читаоци кажу да, без обзира на танке новчанике, увијек купе неко штиво које ће радо прочитати. Неки одлазе са провјереним класицима, попут сабраних дјела Милоша Црњанског или Јована Дучића, а други радије узимају нове хитове попут "Бункер свинга" Мирјане Ђурђевић или "Игре престола" Џорџа Р. Р. Мартина.

Штанд издавачке куће "Глобосино" у суботу је врвио од поштовалаца дјела Љиљане Хабјановић-Ђуровић која је потписивала своје књиге. Читаоци различитих генерација стрпљиво су чекали свој ред за потпис, купујући романе "Ива", "Женски родослов", "Пауново перо", па до најновијег дјела Љиљане Хабјановић-Ђуровић "Сјај у оку звезде".

Књижевница, која ове године слави 25 година умјетничког рада, каже да је изузетно поносна на своје читаоце, али и да увијек са радошћу долази на "Гласов" сајам књиге, који се ове године одржава под мотом "Књига на дар".

Заљубљеници у поезију у суботу су имали прилику да се друже са пјесничком Гораном Врачаром из Источног Сарајева, који је читао стихове из своје књиге "Ако ти јаве да сам умро".

Роман "Обала" Живојина Ивковића, који је побједник првог конкурса "Златна сова" Завода за уџбенике Источно Сарајево, представљен је на сајму у петак увече.

- "Обала" је један у низу мојих романа који се бави врло озбиљном темом, односно периодом друге половине 20. века на простору бивше Југославије, индиректно третирајући нашу невеселу прошлост. У жижи је однос Јевреја и Немаца и њихово суочавањем са холокаустом. Јунаци се упознају на старом сајмишту, које је парадигма заборава, јер то место је данас цивилизацијско ругло - каже Ивковић.

"Златна сова" је добила и награду "Моштаница" за издавачки подухват на "Гласовом" сајму књиге.

- Роман Живојина Ивковића се заиста издвојио међу рукописима који су стигли на конкурс. Он се дотиче крупних тема које представљају стубове књижевности од почетака до данас. То су теме о пријатељству, љубави, кривици, али и о односу човјека према себи и другима - каже књижевни критичар Младен Шукало.

Вршилац дужности Завода за уџбенике Источно Сарајево Раде Ристовић подсјетио је да су конкурсом жељели да обогате српску књижевну сцену.

- Одлучили смо да сљедеће године објавимо пет романа који су били у избору за награду "Златна сова". То су романи Сергеја Мандића, Михајла Орловића, Миленка Стојичића, Тихомира Левајца и Раде Димитријевић - најавио је Ристовић.

Попусти

Сајам књиге затвориће своја врата вечерас у 18 часова, а до тада сви љубитељи књиге могу да посјете ову манифестацију за коју улазница кошта марку. Сви издавачи нуде сајамске попусте, тако да љубитељи писане ријечи могу да купе омиљена дјела по сниженим цијенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана