Почео Берлинале

РТС
Почео Берлинале

Календарски први од три најважнија филмска фестивала на свијету, почео је у Берлину. Љубитеље покретних слика Берлинале ће почастити са више од 400 филмова. За Златног медвједа такмичи се 20 остварења.

Њемачка престоница дочекује многобројне филмске ауторе, глумачке звијезде и љубитеље седме умјетности, али прије свега представља нека од највећих свјетских остварења јер ово је један од три фестивала који даје тон филмској години у коју смо закорачили.

Овогодишњи програм осврће се на њемачку историју у периоду од 1930. до 1940. и на Холокауст. О томе поред осталих говоре филмови Фолкера Шлендорфа и Џорџа Клунија.

Фокус је и на савремене теме посебно на проблеме у породици у шта нас је увјерио први човјек фестивала легендарни Дитер Кослик.

„Главне теме филмова су врло различите. Дјеца су у фокусу многих остварења, јер су милијарде њих у свијету који пате због економске кризе", сматра Дитер Кослик, селектор Берлинала.

Да Берлинале има програм који гледа у прошлост на различите начине увјерила нас је њемачко-британска копродукција Гранд хотел Будимпешта редитеља Веса Андерсона која је отворила врата Берлинала, а ускоро стиже и на београдски Фест.

Елегантна арт деко естетика, бритки британски хумор и звјездана глумачка екипа предвођена сјајним Рејфом Фајнсом вратили су нас на црнохуморан начин у вријеме између два свјетска рата.

„Одмах сам знао да је то улога за мене. Редитељ ми је помогао око детаља и пружио могућност да као глумац истражујем", објаснио је на конференцији за медије глумац Рејф Фајнс.

Због Гранд хотела Будимпешта, Потсдамер плацом прошетале су се многе звијезде међу њима и Бил Мареј која су сачекали необични обожаваоци.

Иако ове године на Берлиналу нема српских филмова, боје домаће кинематографије браниће Никола Ракочевић, који ће овдје у недјељу и званично бити проглашен једним од десет најбољих младих европских глумаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана