Писци на мети интернет напада

Агенције
Писци на мети интернет напада

Популарни писци широм свијета у својим романима бавили су се вампирима, вукодлацима и вјештицама, а сада су се окренули борби против стварних непријатеља.

Ауторка бестселера "Интервју са вампиром" Ен Рајс потписница је нове петиције која добија све више присталица и у којој се сајт "Амазон" позива да укине анонимност својих коментатора како би спријечио "малтретирање" које писци трпе на том сајту.

- Попут паразита инфилтрирали су се у систем "Амазона" и под псеудонимима држе придике, застрашују и покушавају да дисциплинују писце који им нарочито сметају - рекла је Рајсова.

Додала је да су они организовани, користе различите идентитете и хвале се својом способношћу да униште ауторово дјело ако се писац не "понаша" по њиховом диктату.

Рајсова је сама била жртва "силеџија" са "Амазона" када је почетком године кренула да даје савјете потенцијалним писцима на овом сајту.

Уредник који је покренуо петицију, Тод Барселоу, испричао је да је савјетовање Рајсове на овом сајту било веома значајно и продуктивно, све док се нису умијешали интернет насилници.

- Са сваким нападом Ен је покушала да смири ситуацију и покаже да су ти људи - обичне силеџије. То их је само још више разбјеснило - каже Барселоу.

За Рајсову анонимни "хејтери" својим коментарима крше ауторска права.

-  Док ми писци постављамо текстове под својим именом, они отворено крше правила личним увредама и узнемирујућим постовима. Ако бисте само поштовали своја правила, то би помогло. Мислим да су многи од тих људи опсесивни злостављачи, који су пронашли своје мјесто на "Амазону" мучећи писце. Позивам вас да нешто урадите - навела је Рајсова у петицији "Амазону".

На овај проблем указала је и својим читаоцима и замолила их да подрже петицију, истичући да је "Амазон" сјајан систем, те да  тамо многи одлазе да пруже конструктивну критику књига које су читали, док "силеџије" злоупотребљавају анонимност како би прогањали писце.

- Они су мањина, али писцима које муче и стално нападају то уопште није смијешно. Попут термита у предивној дрвеној згради, они као да грабе шта могу за себе потпуно незаинтересовани за сврху или љепоту грађевине - рекла је она.

"Амазон" није желио да коментарише петицију, али је Барселоу рекао да ју је до сада потписало 1.000 људи, уз коментаре да је то изузетно важно питање.

Ауторка популарног серијала "Права крв" Шарлејн Харис  такође се пожалила да је добила пријетње смрћу због тога што је свој серијал завршила на начин који су неки обожаваоци доживјели као неприхватљив.

Пријетње

Прошле јесени ауторка бестселера Вероника Рот разбјеснила је своје фанове неочекиваним завршетком трилогије "Дивергентни", па је због тога добила ужасне коментаре.

- Никада нисам желио да наудим неком писцу. Ако бих сад срео госпођу Рот, вјероватно бих је ударио у грло. Заиста бих - написао је један читалац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана